İadesi incelemeye tabi mükellefler listesi ve özel esaslar uygulaması ile karşılaştırılması
Comparsion of the list of taxpayers subject to refund audit and the special procedures practice
  1. Tez No: 981125
  2. Yazar: MEHMET TALHA IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM TAYLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Özel esaslar, Katma Değer Vergisi, İadesi İncelemeye Tabi Mükellefler Listesi, Sahte belge, Anayasal Vergilendirme İlkeleri, Special Principles, VAT, Audit List, Forged Documents, Constitutional Taxation Principles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İadesi İncelemeye Tabi Mükellefler Listesi ve Özel Esaslar Uygulaması İle Karşılaştırılması Mehmet Talha IŞIK Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı Kamu Hukuku Programı Vergi gelirleri arasında önemli bir yer tutan Katma Değer Vergisi (KDV), indirim ve iade olanağı sayesinde diğer harcama vergilerinden farklılık göstermektedir. Bu önemi ve farklılığı nedeniyle katma değer vergisine ilişkin katı ve detaylı düzenlemelere yer verilmiştir. Katma Değer Vergisi Kanunu ve Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğ hükümleri ile mükelleflere KDV iadesi alabilme olanağı sağlanmıştır. İadenin yapılabilmesi için iadeye esas işlem ve belgelerin gerçek olması gerekmektedir. Sahte belgeye dayalı haksız iade alınması hem Vergi Usul Kanunu'nun 359'uncu maddesine göre kaçakçılık suçunu hem de aynı kanunun öngördüğü kabahatleri oluşturmakta ise de cezaların son çare (ultima ratio) olması ve bir kere haksız iade alındığında kamu zararının telafi edilememe ihtimali nedeniyle önleyici hukuki mekanizmalar öngörülmüştür. Bu doğrultuda, özel esaslar uygulaması yoluyla mükellefler kategorize edilerek vergi incelemesine alınmakta, iade talepleri reddedilmekte yahut yüksek teminatlara tabi tutulmaktaydılar. Keza uygulama, zincirleme etkisi nedeniyle ilişkili diğer mükellefleri de kapsamına alarak mağduriyetlere neden olmaktaydı. Kanuna dayanmayan, salt Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği ile düzenlenen bu uygulamaya ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılmıştır. Akabinde 7524 sayılı Kanunun 21'inci maddesiyle, 3065 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde değişiklik yapılmış, bu değişiklikle iade taleplerinin vergi inceleme raporuna göre yerine getirilmesinin asıl olduğu düzenlenmiştir. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'de kanuna koşut olarak değiştirilmiş ve iadesi incelemeye tabi mükellefler listesi ihdas edilmiştir. Çalışmamızda mülga özel esaslar uygulaması ve iadesi incelemeye tabi mükellefler listesi, ilgili mevzuat ele alınarak yargı kararları ışığında açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu uygulamalar Anayasal vergilendirme ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Comparsion of the List of Taxpayers Subject to Refund Audit and the Special Procedures Practice Mehmet Talha IŞIK Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Public Law Public Law Program Value Added Tax (VAT), which holds a significant place among tax revenues, differs from other expenditure taxes due to its deduction and refund mechanism. Because of this importance and distinction, strict and detailed regulations have been introduced for VAT. Pursuant to the VAT Law and the VAT General Implementation Communiqué, taxpayers are entitled to claim VAT refunds. For the refund to be granted, the relevant transactions and documents must be genuine. Unjustified refunds based on forged documents constitute tax evasion under Article 359 of the Tax Procedure Law, as well as administrative offenses under the same law. Since penalties are a last resort (ultima ratio), and unjust refunds may cause irreparable public loss, preventive legal mechanisms have been adopted. Accordingly, through the special principles practice, taxpayers were categorized, subjected to tax audits, had refund requests denied, or were required to provide high guarantees. The practice also affected related taxpayers due to its chain effect, leading to grievances. This system, not based on law but regulated only by the Communiqué, was repealed. Subsequently, Article 36 of Law No 3065 was amended by Article 21 of Law No. 7524, stating that refund claims shall primarily depend on tax inspection reports. The Communiqué was revised accordingly, introducing a list of taxpayers subject to audit for refunds. This study discusses the repealed special principles practice and the audit-based refund list, analyzing the relevant legislation and judicial decisions, and evaluating them under constitutional taxation principles.