Okul yöneticilerinin stratejik liderlik davranışlarının örgüt kültürü ile ilişkisinde örgütsel yenileşmenin aracı rolü
The mediating role of organizational innovation in the relationship between school administrators' strategic leadership behaviours and organizational culture
- Tez No: 981141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Stratejik liderlik, Örgütsel yenilikçilik, Strategic leadership, Organizational innovations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin stratejik liderlik davranışları ile örgüt kültürü düzeyleri arasındaki ilişkide örgütsel yenileşmenin aracı rolünü incelemektir. Betimsel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli esas alınarak yürütülen çalışmada, Karaman il merkezinde görev yapan 307 öğretmenden elde edilen nicel veriler analiz edilmiştir. Veri toplama araçları olarak Stratejik Liderlik Ölçeği, Örgüt Kültürü Ölçeği ve Örgütsel Yenileşme Ölçeği kullanılmış; analizler SPSS 21.0 ve AMOS 25 programları ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda öğretmenlerin algılarına göre okul yöneticilerinin stratejik liderlik özelliklerinin, kurum kültürlerinin ve örgütsel yenileşme düzeylerinin genel olarak olumlu değerlendirildiği belirlenmiştir. Demografik değişkenlere göre yapılan karşılaştırmalarda, özellikle hizmet süresi, okul türü ve cinsiyet gibi değişkenler bağlamında örgüt kültürü algılarında anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkileri test etmek amacıyla yapılan korelasyon analizlerinde, stratejik liderlik, örgüt kültürü ve örgütsel yenileşme arasında yüksek düzeyde pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi yoluyla yapılan ileri analizlerde ise örgütsel yenileşmenin, stratejik liderlik ile örgüt kültürü arasındaki ilişkide kısmi bir aracı değişken rolü oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, eğitim kurumlarında yenilikçi ve sürdürülebilir bir yapı oluşturmak adına stratejik liderlik uygulamalarının güçlendirilmesi ve destekleyici bir örgüt kültürünün inşa edilmesi gerekmektedir. Bulgular, stratejik liderlik becerilerinin kurum kültürü ile birlikte ele alınmasının, örgütsel yenileşmenin etkinliği açısından kritik bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the mediating role of organizational innovation in the relationship between school administrators' strategic leadership behaviours and organizational culture levels. Conducted using a correlational survey model based on descriptive survey models, the study analysed quantitative data obtained from 307 teachers working in the central district of Karaman. Data collection tools included the Strategic Leadership Scale, Organizational Culture Scale, and Organizational Innovation Scale; analyses were performed using SPSS 21.0 and AMOS 25 software. In comparisons based on demographic variables, significant differences were observed in organizational culture perceptions, particularly in terms of variables such as length of service, school type, and gender. In correlation analyses conducted to test the relationships between variables, high levels of positive and significant relationships were found between strategic leadership, organizational culture, and organizational renewal. In advanced analyses conducted through structural equation modelling, it was concluded that organizational innovation plays a partial mediating role in the relationship between strategic leadership and organizational culture. In conclusion, in order to establish an innovative and sustainable structure in educational institutions, it is required to strengthen strategic leadership practices and build a supportive organizational culture. The findings reveal that addressing strategic leadership skills in conjunction with organizational culture is a critical factor in the effectiveness of organizational innovation.