Öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin stratejik liderlik davranışlarının incelenmesi
Examining the strategic leadership behaviors of educational managers according to the perceptions of the teachers
- Tez No: 465941
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUHİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Stratejik Liderlik, Okul Müdürü, Öğretmen, Leadership, Strategic Leadership, School Manager, Teacher
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Araştırmada okul müdürlerinin stratejik liderlik davranışlarının öğretmenler tarafından nasıl algılandığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Ayrıca araştırmada, okul müdürlerinin başarılı, öğrenen ve sürekli olarak kendini yenileyen bir kurum oluşturabilmeleri için stratejik liderlik niteliklerini taşımaları gerektiği hususunda bir farkındalık oluşturulmak istenmektedir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler eğitim yöneticilerinin eğitilmesine yönelik çalışmalara öncülük etmesi açısından önem taşımaktadır. Nicel bir araştırma olan bu çalışma tarama modelindedir. Bu araştırmanın evrenini, Malatya İli merkezinde 2016-2017 eğitim-öğretim yılında ilkokul eğitimi veren 157 devlet okulunda görevli 2.755 öğretmen ile 7 özel okulda görev yapan 78 öğretmen oluşturmaktadır. Toplamda 2.833 öğretmen araştırmanın evreninde yer almaktadır. Araştırma örneklemini, Malatya İli merkezinde ilkokul eğitimi veren 157 devlet ve 7 özel eğitim kuruluşunda toplamda görev yapan 2.833 öğretmenden amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olan öğretmen sayısı en fazla olan 7 devlet okulunda görev yapan 422 öğretmen ile evrenden yer alan 7 özel okulda görev yapan 78 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Katılımcıların“cinsiyet”,“yaş”,“mesleki kıdem”ve“öğrenim durumu”değişkenlerine ilişkin verilerin analizinde“Bağımsız Örneklemler T-Testi”ve“Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)”testleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda anlamlı farklılığın bulunduğu değişkenlerde, anlamlı farklılığın nereden kaynaklandığını tespit etmek için“Tukey HSD”testi uygulanmıştır. Araştırmada verileri toplamak için“Kişisel Bilgiler Formu”ve“Stratejik Liderlik Ölçeği”kullanılmıştır. Devlet okulunda görevli öğretmenlerin görüşleri ile özel okulda görev yapan öğretmenlerin“Dönüşümsel Liderlik”,“Yönetimsel Liderlik”,“Etik Liderlik”ve“Politik Liderlik”boyutlarına ilişkin görüşleri karşılaştırıldığında devlet okulunda çalışanların ortalamasının, özel okulda çalışanlardan yüksek olduğu görülmektedir. Yani devlet okulundaki yöneticilerin stratejik liderlik davranışlarının özel okuldaki yöneticilerden daha iyi durumda olduğu sonucuna ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to examine and determine how the strategic leadership behaviors of educational managers were perceived by the teachers. Also, In study, the aim is also to arouse interest on the strategic leadership properties of educational managers in order to form a successful and learning institution that renews itself in a constant manner. The data obtained in the study are important in that they pioneer the efforts to train education managers. The study, which was in the form of a quantitative study, was designed in the Literature Review Method. The universe of this research consists of 2.755 teachers working at 157 state schools and 78 teachers working at 7 private schools in primary schools in 2016-2017 education year in Malatya. A total of 2,833 teachers are located in the universe of researchers. The research sample consisted of 422 teachers working in 7 state schools with the highest number of teachers determined by purpose sampling method from 2,833 teachers working in total in 157 state and 7 special education institutions in Malatya city center and 7 private schools 78 teachers constitute the sample of the research. The“Independent Sampling T-Test”and“One-Way Variance Analysis (ANOVA)”were used in the analysis of the data in terms of“gender”,“age”,“professional seniority”and“educational status”variables. As a result of the analyses, it was determined that there were significant differences between the variables, and the“Tukey HSD”test was applied to find the exact point of this difference. The“Personal Information Form”and“Strategic Leadership Scale”were used in order to collect the data in the study. When the opinions of the teachers working in the public school and the opinions of the teachers working in the private school on the dimensions of“Transformational Leadership”,“Administrative Leadership”,“Ethical Leadership”and“Political Leadership”are compared, it is seen that the average of the employees in the public school is higher than those working in the private school. This means that the strategic leadership behaviors of the administrators in the state school are better than those in the private school.