Yakın Doğu'da tapınak ve sarayların ortaya çıkışı
The emergence of temples and palaces in the Near East
  1. Tez No: 981157
  2. Yazar: SUZAN AKKUŞ MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KİMİYOSHİ MATSUMURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Saraylar, Tapınaklar, Yakın Doğu, Palaces, Temples, Near East
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Yakın Doğu'da, Epipaleolitik Dönem'den itibaren yaşanan kültürel gelişmeler, arkeolojik veriler aracılığıyla somut biçimde izlenebilmektedir. Özellikle Çanak Çömleksiz Neolitik A Dönemi (PPNA) ile birlikte belirginleşen yerleşik yaşama geçiş süreci, yalnızca ekonomik ve mekânsal bir dönüşümü değil, aynı zamanda toplumsal, dini ve ideolojik yapılarda köklü değişimleri de beraberinde getirmiştir. Bu tez çalışması, söz konusu toplumsal ve ideolojik dönüşümlerin mimari düzlemdeki en belirgin yansımaları olarak değerlendirilen tapınak ve saray gibi anıtsal yapıların ortaya çıkış sürecini ve işlevlerini kapsamlı biçimde ele almaktadır. Anıtsal mimarinin gelişimi, sadece yapı ölçeğindeki büyüme ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda toplumsal organizasyon biçimlerinin, dini ritüellerin ve siyasi yapılanmaların değişen doğasına da ışık tutmaktadır. Bu çerçevede, özellikle Göbekli Tepe başta olmak üzere kazıları tamamlanmış ya da halen sürdürülen seçili yerleşim alanları, tapınak ve saray komplekslerine ait mimari planlar, kült objeleri ve mekânsal düzenlemeler karşılaştırmalı bir yaklaşımla ele alınmıştır. Tez kapsamında; yerleşik yaşama geçiş süreci, Neolitik Dönem'e tarihlenen yapılardan örnekler, Kalkolitik Dönem yerleşimleri ve Tunç Devri yapıları olmak üzere dört temel başlık altında değerlendirmeler yapılmıştır. Yazının henüz kullanılmadığı bu dönemlere ilişkin bilgi üretimi büyük ölçüde arkeolojik veriler aracılığıyla sağlandığından, maddi kültür unsurlarının analizine özel önem verilmiştir. Çalışmada, farklı coğrafi konumlarda yer alan merkezlerin tapınak planları ile kült nesneleri arasındaki benzerlikler ve farklılıklar da incelenerek, bu yapıların tarihsel gelişimi ve işlevsel dönüşümleri üzerine çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
From the Epipalaeolithic Period onwards, cultural developments in the Near East can be followed concretely through archaeological data. Particularly with the Pre-Pottery Neolithic A (PPNA) Period, the transition to a sedentary lifestyle became more pronounced, bringing not only economic and spatial transformation, but also profound changes in social, religious, and ideological structures. This thesis comprehensively addresses the process of emergence and the functions of monumental structures such as temples and palaces, which are regarded as the most prominent architectural reflections of these social and ideological transformations. The development of monumental architecture is not limited to an increase in building scale; it also sheds light on the changing nature of social organisation, religious rituals, and political structures. Within this framework, selected settlement sites—chiefly Göbekli Tepe—whose excavations have been completed or are still ongoing, have been examined comparatively with respect to architectural plans of temple and palace complexes, cult objects, and spatial arrangements. Within the scope of the thesis, assessments have been made under four main headings: the transition process to settled life, examples of structures dating back to the Neolithic Period, Chalcolithic Period settlements, and Bronze Age structures. As knowledge production regarding these periods—when writing had not yet been invented—relies largely on archaeological data, special importance has been given to the analysis of material culture elements. In the study, by examining the similarities and differences between temple plans and cult objects from centres located in different geographical regions, inferences have been made concerning the historical development and functional transformations of these structures.