Gerilim Tipi Baş Ağrılı Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Skorlarının ve Tam Kan Sayımı Parametreleri, Serum Homosistein, Metilmalonik Asid, Vitamin B6, B9 (folat) ve B12 Düzeylerinin Değerlendirilmesi
Evaluation of Depression Scores, Complete Blood Count Parameters, Serum Homocysteine, Methylmalonic Acid, and Vitamin B6, B9 (Folate), and B12 Levels in Children and Adolescents with Tension-Type Headache
  1. Tez No: 981175
  2. Yazar: MERVE ALYÖRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE AYANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: gerilim tipi baş ağrısı, primer baş ağrıları, B6 vitamini, B9 vitamini, B12 vitamini, homosistein, metilmalonik asit, hemoglobin, MCV, depresyon skorları, tension-type headache, primary headaches, vitamin B6, vitamin B9, vitamin B12, homocysteine, methylmalonic acid, hemoglobin, MCV, depression scores
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
Özet
Gerilim Tipi Baş Ağrılı Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Skorlarının ve Tam Kan Sayımı Parametreleri, Serum Homosistein, Metilmalonik Asid, Vitamin B6, B9 (folat) ve B12 Düzeylerinin Değerlendirilmesi Amaç: Gerilim Tipi Baş Ağrılı çocuk ve ergenlerdeki tam kan sayımı parametrelerinden hemoglobin ve MCV, homosistein, metilmalonik asit, vitamin B6, B9 ve B12 düzeyleri ve depresyon skorları ile olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif gözlemsel nitelikte Adnan Menderes Üniversitesi Çocuk Nöroloji polikliniğine baş ağrısı yakınması ile başvuran ve GTBA tanısı alan çocuk ve ergenlerde çalışma yürütüldü. Çalışmaya, 8–17 yaş aralığında GTBA tanısı alan 52 çocuk ile aynı yaş grubunda, baş ağrısı yakınması olmayan 52 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hazırlanan veri toplama formuna hasta yaş, cinsiyet ve sosyodemografik bilgileri içeren veriler kaydedildi. GTBA'lı hastaların depresif belirtileri ve şiddetini değerlendirebilmek için Çocuklar için Depresyon Ölçeği (Children's Depression Inventory) (ÇDÖ/CDI) kullanıldı. Bununla birlikte anketin yapıldığı gün kan örnekleri alınarak ve tam kan sayımı, metilmalonik asit, homosistein ve vitamin B6, B9 ve B12 düzeyleri de çalışıldı. Bulgular: Grupların sosyodemografik özelliklerine göre karşılaştırılmasında hasta-kontrol grup arasında yaş, cinsiyet gibi sosyodemografik açıdan anlamlı fark yoktu. (Yaş grubu p=0,344; cinsiyet dağılımı p=0,424) Gruplar boy ortalaması ve boy SDS karşılaştırılması açısından benzerdi (sırasıyla p=0,842 ve p=0,430). Gruplar kilo ortalaması ve kilo SDS için de benzerdi (sırasıyla p=0,149 ve p=0,204). Hasta grubunda VKİ ortalaması 21,93±4,89 kg/m2, sağlıklı grupta VKİ ortalaması 20,03±4,18 kg/m2'ydi ve hasta grubunun VKİ ortalaması sağlıklı gruba göre istatistiktiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p=0,035). VKİ SDS ortalaması istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,103). Gruplar arasında öğrenim durumu açısından anlamlı farklılık yoktu (p=0,663). Hasta grup ile sağlıklı grubun kardeş sayısı arasında fark anlamlı bulunmadı (p=0,402). Yaşanılan yer açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p=0,263). Gelir düzeyi açısından gruplar arasında istatistiki fark saptanmadı (p=0,464). Hasta grubun ÇDÖ skoru ortalaması 12,25±5,93 ve sağlıklı grubun ÇDÖ ortalaması 9,87±6,15 idi. Hasta grubunun ÇDÖ skoru sağlıklı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p=0,047). Depresif bulgular açısından yapılan gruplamaya göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,496). Laboratuvar değerleri açısından karşılaştırılmasında gruplar hemoglobin değeri için benzer özellikler göstermekteydi (p=0,401). MCV gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemekteydi (p=0,393). Hasta grubunda vitamin B6 düzeyi 9,51±3,45 µg/L, sağlıklı grupta vitamin B6 düzeyi 13,47±2,71 µg/L'ydi. Hasta grubunda vitamin B6 düzeyi istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüktü (p<0,001). Gruplar arasında vitamin B9 açısından anlamlı istatistiksel fark saptanmadı (p=0,470). Vitamin B12 açısından da gruplara arasında anlamlı farklılık yoktu (p=0,115). Homosisteinin medyan değeri hasta grubunda 7,63 (7,09-8,15) µmol/L ve sağlıklılarda 6,71 (5,17-7,36) µmol/L'ydi. Homosistein hasta grubunda sağlıklı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p<0,001). Gruplar arasında metilmalonik asit açısından anlamlı farklılık tespit edilmedi (p=0,318). Sonuç: Bu çalışma GTBA'lı çocuk ve ergenlerde yalnızca baş ağrısının değil, depresif belirtilerin de sağlıklı akranlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olabileceğini ortaya koymuştur. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde daha düşük vitamin B6 düzeyleri, daha yüksek homosistein düzeyleri ve artmış beden kitle indeksinin GTBA tanısı ile bağımsız ilişkileri, bu göstergelerin yalnızca eşlik eden bulgular değil, GTBA için potansiyel risk faktörleri olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Depression Scores, Complete Blood Count Parameters, Serum Homocysteine, Methylmalonic Acid, and Vitamin B6, B9 (Folate), and B12 Levels in Children and Adolescents with Tension-Type Headache Objective: We aimed to investigate the relationship between depression scores and complete blood count parameters—specifically hemoglobin and MCV—along with serum homocysteine, methylmalonic acid, and vitamins B6, B9, and B12 levels in children and adolescents diagnosed with Tension-Type Headache. Materials and Methods: A prospective observational study was conducted in children and adolescents who presented to the Adnan Menderes University Pediatric Neurology outpatient clinic with complaints of headache and were diagnosed with tension-type headache (TTH). The study included 52 children aged 8–17 years who were diagnosed with TTH and 52 age-matched healthy controls without headache complaints. A structured data collection form was used to record participants' age, sex, and sociodemographic characteristics. To assess the presence and severity of depressive symptoms in patients with TTH, the Children's Depression Inventory (CDI) was administered. On the same day the questionnaire was completed, blood samples were collected, and complete blood count, methylmalonic acid, homocysteine, and vitamin B6, B9 (folate), and B12 levels were measured. Results: In the comparison of sociodemographic characteristics between the groups, no significant differences were observed between the patient and control groups in terms of age or sex (age group: p=0.344; sex distribution: p=0.424). The groups were similar with respect to mean height and height SDS (p=0.842 and p=0.430, respectively). Likewise, mean weight and weight SDS did not differ significantly between the groups (p=0.149 and p=0.204, respectively). The mean BMI was 21.93 ± 4.89 kg/m² in the patient group and 20.03 ± 4.18 kg/m² in the healthy controls, and the BMI of the patient group was significantly higher than that of the control group (p=0.035). However, BMI SDS did not show a significant difference (p=0.103). There were no statistically significant differences between the groups regarding educational status (p=0.663), number of siblings (p=0.402), place of residence (p=0.263), or household income level (p=0.464). The mean CDI score was 12.25 ± 5.93 in the patient group and 9.87 ± 6.15 in the healthy controls. CDI scores were significantly higher in the patient group compared with the control group (p=0.047). However, when participants were categorized based on the presence of depressive symptoms, no significant difference was found between the groups (p=0.496). Regarding laboratory parameters, hemoglobin levels were comparable between the groups (p=0.401), and no significant difference was detected in MCV (p=0.393). The mean vitamin B6 level was 9.51 ± 3.45 µg/L in the patient group and 13.47 ± 2.71 µg/L in the control group, with the patient group exhibiting significantly lower vitamin B6 levels (p<0.001). No significant differences were observed between the groups in terms of vitamin B9 (p=0.470) or vitamin B12 levels (p=0.115). The median homocysteine level was 7.63 (7.09–8.15) µmol/L in the patient group and 6.71 (5.17–7.36) µmol/L in the healthy controls, with homocysteine significantly higher in the patient group (p<0.001). No significant difference was found between the groups regarding methylmalonic acid levels (p=0.318). Conclusion: This study demonstrated that children and adolescents with tension-type headache (TTH) exhibit not only headache symptoms but also significantly higher levels of depressive symptoms compared with their healthy peers. In the multivariable logistic regression analysis, lower vitamin B6 levels, higher homocysteine levels, and increased body mass index were independently associated with a diagnosis of TTH. These findings suggest that these biomarkers may represent potential risk factors for TTH rather than merely accompanying features.