Adolesanlarda migren,gerilim tipi baş ağrısı ve baş ağrısının diğer tiplerinin MIDAS ölçeği ile değerlendirilmesi
The evaluation of tension-type headache, migraine and others type of headache in the adolescent by MIDAS measurement
  1. Tez No: 236394
  2. Yazar: SAİT KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN DERMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: MIDAS, migren, gerilim tipi baş ağrısı, adölesan, MIDAS, migraine, tension type headache, adolescent
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adolesan Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmanın amacı; adolesanlarda gerilim, migren ve baş ağrısının diğer tiplerinin MIDAS Anket ile değerlendirilmesi, migren ve gerilim tipi baş ağrısının şiddetinin derecesi konusunda bilgi sahibi olabilmektirBu çalışmada, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Adolesan Ünitesi'ne başvuran, baş ağrısı yakınması olan 10 ve16 yaş arasındaki 82 adolesan hastaya baş ağrısına yaklaşımı içeren sorular (yaş, cinsiyet, eğitim, baş ağrısının kaç aydır olduğu, baş ağrısı sıklığı, süresi, yeri, yayılıp yayılmadığı, gün içinde ne zaman olduğu, ağrının karakteri, ağrının şiddeti, aura olup olmadığı, baş ağrısını uyarıcı etkenler, ağrıya eşlik eden bulgular, ağrının analjezik ve/veya uyku ile geçip geçmediği, araba tutmasının olup olmadığı, ailede migren, epilepsi, depresyon olup olmadığı) ile MIDAS Anketi'nde yer alan 5 soru soruldu. Anket sonuçlarına göre gerilim, migren ve diğer tipte baş ağrısı olan hastalar belirlendi. MIDAS Anketi ile gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrıları olan hastaların baş ağrısı şiddetlerinin derecesi skorlandı. Skorlar son 3 ay içinde günlük ve sosyal aktivitelerde kaybedilen toplam gün sayısı olarak belirtildi.Skor 0-5: Birinci dereceSkor 6-10: İkinci dereceSkor 11-20 : Üçüncü dereceSkor 21 ve üstü: Dördüncü derece olarak değerlendirildi. ( 36Çalışmamızda 45 gerilim tipi, 20 migren tipi, 17 baş ağrısı tipi tam olarak belirlenemeyen vaka saptandı. Gerilim tipi baş ağrısı migren tipi baş ağrısından daha fazla görüldü. MIDAS skorlamasına göre gerilim tipi baş ağrısının daha çok derece 1 şiddetinde olduğu, migren tipi baş ağrısının daha çok derece 4 şiddetinde olduğu saptandı. Erkekler ile kızlar arasında MIDAS skorlamasına göre baş ağrısı şiddeti dereceleri arasında önemli fark saptanmadı.Baş ağrısı sıklığı arttıkça MIDAS derecesinde istatistiksel olarak önemli derecede artış olduğu, aura bulunması ve baş ağrısının günlük aktiviteyi etkilemesi ile yine MIDAS şiddet derecelerinin arttığı görüldü. Baş ağrısına eşlik eden bulguların olması ve analjezik ile baş ağrısının sonlanıp sonlanmaması arasında istatistiksel açıdan önemli fark saptanmadı. Çalışmamızda MIDAS Anket'i kullanarak migren, gerilim tipi ve baş ağrısının diğer tiplerini birbirinden ayırabildik ve baş ağrısının şiddet derecesini belirleyerek tedavide yol gösterici olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate tension- type headache, migraine and other types of headache in the adolescent by MIDAS Questionnaire and to know severity degree of the tension-type headache, migraine type headachesIn this study, 82 adolescents complaining about headache, who were between 10 and 16 years of age and admitted to the Adolescent Unit of Hacettepe University İhsan Doğramacı Children Hospital, were asked the question about characteristics of headache (such as age, gender, education, how long months/years is that they have headache, the frequency and severity of the headache, the location of the pain, whether it migrates or not, when it happens during a day, the features of the pain, the volume of the pain, presence of aura, the factors that stimulate the headache, the findings that accompany the pain, whether analgesic or sleeping relieves the pain, car sickness history, the family history in terms of headache, epilepsy, depression. MIDAS Questionnaire was applied to each patient. The patients who had tension-type headache, migraine type headache and other type headache were identified based on the results of the questionnaire. The degree of the severity of headache of the patients who had tension-type headache and migraine type headache were scored. The scores were indicated as the total number the lost days in the daily and social activities in the last 3 months.Scores 0 ? 5: First degreeScores 6 ? 10: Second degreeScores 11 ? 20: Third degreeScores 21 and beyond: Fourth degree are evaluated. ( 36In our study 45 tension-type headache, 20 migraine type headache,17 unclassified headache are determined. Tension-type headache are found more than migraine type headache. Based on the MIDAS scoring it is found out that tension headache is more likely to be in degree 1 severity whereas migraine type headache is more common in degree 4. According to MIDAS scoring, no significant difference is detected in the degrees of headache severity between boys and girls.As the frequency of the headache increases MIDAS severity degree importantly increases. MIDAS severity degree is observed to increase if there is aura history and daily activities are affected. There is no statistically important difference between either accompanying findings or response to analgesics. In the study using MIDAS Questionnaire migraine, tension type headache and other types of headache could differentiate and identify the degree of severity of headache was found guidance in the treatment.