EMEĞİN ve YOKSULLUĞUN CİNSİYETLENMESİ: SİNEMA FİLMLERİ ÖRNEKLERİNDE KADIN YOKSULLUĞUNUN FARKLILAŞMASININ TEMSİL BİÇİMLERİ
THE GENDERING OF LABOR AND POVERTY: REPRESENTATIONS OF WOMEN'S DIFFERENTIATED EXPERIENCES OF POVERYTY IN CINEMA
  1. Tez No: 981205
  2. Yazar: ŞERİFE SAFA KIZILTEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TEKAÜT ÇAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Emek, Feminist kuram, Sinema, Toplumsal cinsiyet, Labour, Feminist theory, Cinema, Gender
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez, kadın yoksulluğunu sinema aracılığıyla düşünerek, emeğin, toplumsal cinsiyetin ve yapısal eşitsizliklerin kesişiminde şekillenen kadın deneyimlerini feminist bir perspektiften analiz etmektedir. Çalışma, yoksulluğun yalnızca ekonomik bir olgu değil, patriyarkal düzenin yeniden üretim mekanizmalarıyla iç içe geçmiş kültürel ve simgesel bir süreç olduğunu savunmaktadır. Feminist kuramsal çerçeveye dayanan nitel bir yaklaşım izlenerek Rosetta (1999), Sans toit ni loi (1985), Jeanne Dielman (1975), Toz Bezi (2015), Bread and Roses (2000) ve Kurbağalar (1985) filmleri incelenmiştir. Bu bağlamda çalışma, sinemada kadınların ekonomik ve toplumsal konumlarının bireysel yoksunluklar üzerinden değil, yapısal eşitsizlikler ve patriyarkal ilişkiler çerçevesinde inşa edildiğini ortaya koymaktadır. Feminist teoriye dayalı sosyolojik film analizi yöntemiyle gerçekleştirilen araştırma, kadın yoksulluğunu kültürel temsil biçimleri üzerinden çözümleyerek sinemayı toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin yeniden üretildiği bir alan olarak tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines women's poverty through cinema, analyzing women's experiences shaped at the intersection of labor, gender, and structural inequality from a feminist sociological perspective. It argues that poverty is not merely an economic condition but a cultural and symbolic process intertwined with the mechanisms of patriarchal social reproduction. Adopting a qualitative approach grounded in feminist theory, the study analyzes Rosetta (1999), Sans toit ni loi (Vagabond, 1985), Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975), Toz Bezi (Dust Cloth, 2015), Bread and Roses (2000), and Kurbağalar (The Frogs, 1985). Through these analyses, the research reveals how women's economic and social positions in film are constructed not through individual deprivation but through systemic inequalities and patriarchal relations. Utilizing a feminist, sociologically informed film analysis, the study explores how cinema functions as a cultural site in which gendered poverty is represented, negotiated, and reproduced within the broader dynamics of gendered social structures.