Feng Shui felsefesinin tekstil desenlerine uyarlanması
The application of Feng Shui philosophy in textile pattern design
  1. Tez No: 981208
  2. Yazar: ANIL ÇATALKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Feng shui, chi, yin yang, feng shui elementleri, ahşap elementi, moda, desen tasarım, Renk psikolojisi, Renkler, Tasarım, Tekstil tasarımı, Çin kültürü, Çin sanatı, Feng shui, chi, yin yang, feng shui elements, wood element, fashion, pattern design, Color psychology, Colors, Design, Textile design, China culture, Chinese art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
Özet
Feng Shui; doğanın görünmez nefesini hissetmenin ve bu kozmik akışa karşı durmak yerine onunla bütünleşmenin bilgelik dolu yoludur. Bu felsefe; enerji akışını dengeleyebilmek için Ağaç, Ateş, Toprak, Metal ve Su'dan oluşan beş elementi temel almaktadır. Feng Shui' nin özünde, doğadaki elementlerin, renklerin ve sembollerin enerjisinin yaşam üzerinde yönlendirici bir etkiye sahip olduğu anlayışı yer almaktadır. Bu perspektifte Feng Shui, yalnızca mimari tasarımlar ile sınırlı kalmayarak tekstil desen tasarımlarına da ilham vermektedir. Tekstil desen tasarımı, yüzeyin görsel algısını dönüştürerek, kumaşa kimlik kazandırmaktadır. Bu bağlamda; renk, doku, biçim ve tekrar aracılığıyla özgün bir ifade dili oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı; Feng Shui felsefesine ait beş element teorisinin, desen tasarımları aracılığı ile insanların enerjilerini dengede tutabilmesine katkıda bulunmaktır. Bu felsefi öğretinin terminolojisinde yer alan denge, uyum ve ölçü kavramları desen tasarımının da ana etmenlerindendir. Feng Shui öğretisi, tekstil desen tasarımına uyarlandığında kişilerin yaşam enerjisinin gelişerek dengede olacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda çalışma; Feng Shui felsefesinin, moda sektöründeki yaratıcı süreçlere ilham kaynağı olabileceğini ve kültürel mirasın modern tasarımlarla yenilikçi bir şekilde buluşabileceğini göstermesi açısından önem teşkil etmektedir. Nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Süreç, ilham panosu ile görsel olarak ifade edilmiştir. Ahşap elementi özellikleriyle uyumlu Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop programları kullanılarak dijital ortamda 10 adet desen tasarımı yapılmıştır. Ayrıca hazırlanan tasarımlar ile giysi üzerine dijital giydirme yapılarak kumaşların giysiler üzerindeki duruşları görsel olarak sunulmuştur. Çalışmanın bulguları; Feng Shui element ve sembollerinden yola çıkılarak geliştirilen tasarımların, bireylerin pozitif enerji akışını destekleyici etkiler yarattığını ve giyilebilir formlarda enerji dengesi oluşturan kapsamlı bir tasarım anlayışı sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Feng Shui is the wise path of feeling nature's invisible breath and integrating with this cosmic flow instead of standing against it. This philosophy is based on the five elements; Wood, Fire, Earth, Metal, and Water to balance the flow of energy. At its core, Feng Shui is rooted in the understanding that the energy of natural elements, colors, and symbols has a guiding effect on life. From this perspective, Feng Shui isn't limited to architectural designs but also inspires textile pattern design. Textile pattern design gives fabric an identity by transforming the visual perception of its surface. In this context, it creates a unique language of expression through color, texture, form, and repetition. The purpose of this study is to contribute to helping people keep their energy in balance through pattern designs based on the five-element theory of Feng Shui philosophy. The concepts of balance, harmony, and measure, which are part of the terminology of this philosophical teaching, are also the main factors in pattern design. When the teachings of Feng Shui are applied to textile pattern design, it is believed that people's life energy will develop and be in balance. In this context, the study is important as it shows that Feng Shui philosophy can be a source of inspiration for creative processes in the fashion industry and that cultural heritage can meet with modern designs in an innovative way. A qualitative research method was used. The process was visually expressed with a mood board. Ten pattern designs were created digitally using Adobe Illustrator and Adobe Photoshop, which are compatible with the characteristics of the Wood element. Additionally, the fabrics on garments were visually presented by digitally placing the prepared designs on clothing. The findings of the study show that the designs developed from Feng Shui elements and symbols create effects that support the positive energy flow of individuals and offer a comprehensive design approach that creates an energy balance in wearable forms.