Bessâm Sa'i'nin görüşleri bağlamında Kur'an-ı Kerim'de İnziyâh Delali
The semantic shift in the holy Quran in the light of Bessâm Sa'i's views
  1. Tez No: 981209
  2. Yazar: FATIMA NABHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İnziyâh Delâlî, İnziyâh İstibdâlî, Semantik, Dilsel Yenilenme, Bessâm Sâ'î, Semantic Shift– Substitution Shift– Semantics - Linguistic Renewal– Bessâm Sa'i
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Kur'ân-ı Kerîm'de geçen kelimelerde ortaya çıkan anlam inziyâh delâlîolgusunu incelemektedir. Çalışma, çağdaş araştırmacılardan biri olan Ahmet Bessâm Sa'î'nin yaklaşımını analitik bir şekilde ele almaktadır. Sa'î, Kur'ânî kelimeleri bağlamı içinde izleyen ve metnin yapısı dâhilinde anlam dönüşümlerini çözümleyen tefekkürî-dilbilimsel bir okuma ortaya koymuştur. Onun yöntemi, Kur'ân dilinin bütününde taşıdığı yenilenme boyutlarını ortaya çıkarmayı hedefleyen dilbilimsel ve tefsirî bir bakış açısı sunmaktadır. Çağdaş bağlam çözümlemesine dayalı eleştirel-dilbilimsel bir inceleme çerçevesinde yürütülen bu çalışma özellikle Sa'î'nin inzıyâh istibdâlî olarak adlandırdığı kelime düzeyindeki yenilenme, isim ve fiillerde bağlamın etkisiyle meydana gelen anlam kaymaları bu çalışmada ele alınmıştır. Ancak cümle yapıları, terkipler veya edatlar bu çalışmanın dışında bırakılmıştır. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kavramsal çerçeve sunulmuş; inzıyâh kavramı, terimleri, türleri, ölçütleri ve önemi incelenmiş, ayrıca hem Arap-İslam mirasında hem de Batı araştırmalarında bu konuya katkıda bulunan önde gelen isimlere değinilmiştir. Bunun yanında Bassâm Sa'î'nin hayatı ve ilmî eserlerine de yer verilmiştir. Uygulamalı kısım ise sonraki bölümlerde ele alınmış ve Kur'ân'daki kelimelerde dilbilimsel, anlamsal, kültürel-fikrî ve belâgat düzeyi olmak üzere anlam kaymasının dört düzeyi Sa'î'nin bakış açısı doğrultusunda seçilmiş örneklerle analiz edilmiştir. Bu araştırma, modern anlambilimsel çözümleme kavramlarından birine ışık tutarak Kur'ân üzerine yapılan dilbilimsel çalışmaları zenginleştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research revolves around studying the phenomenon of semantic shift in the words of the Holy Quran, through analysing the views of Bessâm Sa'i, as one of the contemporary researchers who presented a contemplative linguistic reading of the Quranic text, starting from the extrapolation of Quranic words in their context and analysing their semantic shifts within the structure of the Quranic text. He presented a linguistic and interpretative approach that seeks to reveal the dimensions of semantic shift caused by Quranic words within the textual context. The study began with an examination of the substitutive type of shift, focusing on the semantic shift in the meaning of a noun or verb in light of the context, without delving into structures, sentences or tools. In its theoretical chapter, the study presents the concept of shift, its terminology, types, criteria, and importance, with reference to the most prominent scholars who have addressed it in the Arab heritage and Western studies. It also discusses Dr. Bessâm Sa'i's linguistic project and his method of analysing Qur'anic terms. On the practical side, semantic shifts in Qur'anic terms have been classified into five levels: linguistic, semantic, cultural-intellectual, rhetorical, and literary, with selected examples analysed in light of the approach adopted by Sa'i. This study seeks to contribute to the enrichment of linguistic research on the Holy Qur'an by highlighting one of the concepts of contemporary semantic analysis and linking it to Qur'anic vocabulary within the framework of a linguistic and semantic study based on modern contextual analysis.