Tek taraflı konjenital diş eksikliği bulunan hastalardamandibular ramus asimetrisinin değerlendirilmesi
Evaluation of mandibular ramus asymmetry in patients with unilateral congenital tooth agenesis
- Tez No: 981231
- Danışmanlar: PROF. DR. FURKAN DİNDAROĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mandibular Ramus Asymmetry, Congenital Tooth Agenesis, Panoramic Radiography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tek taraflı konjenital diş eksikliği olan bireylerde mandibular ramus asimetri varlığının panoramik radyografi yöntemi ile değerlendirmektir. Ayrıca, bu hastalarda gözlemlenen simetri değerleri, diş eksikliği bulunmayan ve iki taraflı diş eksikliği olan bireylerden oluşan kontrol grupları ile karşılaştırılarak, tek taraflı eksikliğin mandibular simetri üzerindeki potansiyel etkilerini ortaya koymaktır. Yöntem: Çalışmada, tek taraflı konjenital diş eksikliği, çift taraflı konjenital diş eksikliği ve diş eksikliği bulunmayan nötral oklüzyonlu bireylerin panoramik radyografileri değerlendirilmiştir. Çalışmaya toplam 150 olgu dahil edilmiş olup, bireyler metodolojik olarak üç gruba ayrılmıştır. (Grup 1: Diş eksikliği bulunmayan bireyler , Grup 2: Çift taraflı simetrik diş eksikliği bulunan bireyler, Grup 3: Tek taraflı asimetrik diş eksikliği bulunan bireyler). Radyografiler üzerinde sağ ve sol kondil uzunluğu, ramus uzunluğu ve mandibular uzunluk ölçümleri, Viewbox-4 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tüm ölçümler aynı araştırmacı tarafından iki kez tekrarlanarak gözlemci içi uyum değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, Habets asimetri formülü uygulanarak kondil, ramus ve mandibular asimetri yüzdeleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında kondil ve ramus yükseklikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi (p > 0,05). Ancak tek taraflı agenezi grubunda ramus ve mandibular asimetri indeksleri [RAI: 2,05 ± 1,97; MAI: 2,15 ± 1,79], hem bilateral agenezi grubuna [RAI: 1,50 ± 1,23; MAI: 1,40 ± 1,03] hem de kontrol grubuna [RAI: 0,89 ± 0,87; MAI: 0,82 ± 0,74] kıyasla daha yüksek bulundu (p < 0,001). Ramus asimetrisinin, hem bilateral hem de tek taraflı agenezi gruplarında mandibular asimetri ile güçlü bir korelasyon gösterdiği saptandı (sırasıyla r = 0,750 ve r = 0,715; p < 0,01). Posterior tek taraflı agenezis olgularında kondiler ve mandibular asimetri değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu. [CAI: 7,67 ± 5,43 vs. 3,98 ± 3,11, p = 0,019; MAI: 2,70 ± 2,14 vs. 1,40 ± 1,11, p = 0,023], buna karşın anterior agenezis için gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. Ayrıca mandibular IV agenezisi olan bireylerde kondiler asimetri (8,32 ± 5,38), maksiller agenezisi olanlara (4,95 ± 4,19) göre daha yüksek bulundu (p = 0,022). Sonuç: Tek taraflı konjenital diş eksikliği mandibular simetri üzerinde etkili olabilir; özellikle posterior bölgede ve mandibulada yer alan eksiklikler bu etkiyi daha da belirginleştirebilir. Ramus asimetrisi, mandibular asimetrinin önemli bir belirleyicisi olup, bu bireylerde erken dönemde radyografik değerlendirme ile izlem ve müdahale önerilmektedir. Panoramik radyografi ilk değerlendirme için yeterli olsa da, detaylı analizler için üç boyutlu görüntüleme yöntemlerinin tercih edilmesi önerilmektedir. Anahtar Kelimeler; Mandibular Ramus Asimetrisi, Konjenital Diş Eksikliği, Panoramik Radyografi
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the presence of mandibular ramus asymmetry in individuals with unilateral congenital tooth agenesis using panoramic radiography. Furthermore, the symmetry values observed in this group were compared with those of individuals without tooth agenesis and with bilateral agenesis, in order to investigate the potential effects of unilateral agenesis on mandibular symmetry. Materials and Methods: Panoramic radiographs of individuals with unilateral congenital tooth agenesis, bilateral congenital tooth agenesis, and normal occlusion without missing teeth were analyzed. A total of 150 subjects were included in the study and were methodologically categorized into three groups (Group 1: individuals without tooth agenesis, Group 2: individuals with bilateral symmetrical agenesis, Group 3: individuals with unilateral asymmetrical agenesis). Measurements of the right and left condylar height, ramus height, and mandibular length were performed on radiographs using the Viewbox-4 software. All measurements were repeated twice by the same examiner to assess intraobserver reliability. Based on the obtained data, condylar, ramus, and mandibular asymmetry percentages were calculated using the Habets asymmetry index. Results: No significant differences were observed among groups in linear measurements. (p > 0.05). However, the unilateral agenesis group showed higher ramus and mandibular asymmetry indices [RAI: 2.05 ± 1.97; MAI: 2.15 ± 1.79] compared to the bilateral agenesis [RAI: 1.50 ± 1.23; MAI: 1.40 ± 1.03] and control groups [RAI: 0.89 ± 0.87; MAI: 0.82 ± 0.74] (p < 0.001). Ramus asymmetry was strongly correlated with overall mandibular asymmetry. In posterior unilateral agenesis cases, condylar and mandibular asymmetries were significantly greater [CAI: 7.67 ± 5.43 vs. 3.98 ± 3.11, p = 0.019; MAI: 2.70 ± 2.14 vs. 1.40 ± 1.11, p = 0.023. Condylar asymmetry was also higher in individuals with mandibular agenesis than those with maxillary agenesis (p = 0.022). VI Conclusion: Unilateral congenital tooth agenesis may affect mandibular symmetry, particularly when the missing tooth is located in the posterior region or within the mandible. Ramus asymmetry appears to be a significant contributor to overall mandibular asymmetry, suggesting that early radiographic evaluation and clinical follow-up are recommended for such individuals. While panoramic radiography is suitable for initial assessment, advanced three-dimensional imaging methods should be preferred for more detailed analysis.