Kamu satın alma süreçlerinde çok kriterli karar verme tekniklerinin kullanılabilirliğinin incelenmesi: Bilgi işlem daire başkanlığı örneği
An investigation into the applicability of multi-criteria decision-making techniques in public procurement processes: The case of the information technology department
- Tez No: 981239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAMİL KABAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, Satın Alma, AHP, SMART, Multi-Criteria Decision Making, Procurement, AHP, SMART
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde Kamu harcamalarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ve bu harcamaların kamu kaynaklarında gereksiz azalmaya sebep olmadan gerçekleştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden satın alma süreçlerinde Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) tekniklerinin kullanımı, karar verme sürecinin verimliliğini ve etkinliğini önemli ölçüde artırmaktadır. Kamu Kurumlarının makine teçhizat ihtiyaçlarının temini sağlanırken en optimum ürünlerin ÇKKV metotları ile belirlenmesi ve konu hakkındaki uzman görüşlerinin de dikkate alınarak uygulanması faydalı yöntemlerin başında gelmektedir. Bu çalışmada Atatürk Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın 2024 yılına makine ve teçhizat (Çok Fonksiyonlu Yazıcı, Tümleşik Bilgisayar, Projeksiyon Cihazı, Güvenlik Kamerası vb.) alımları incelenecektir. ÇKKV metotlarından SMART (Basit Çok Kriterli Derecelendirme Yöntemi) ve AHP (Analitik Hiyerarşi Prosesi)' nin bu alımlarda yöntem olarak uygulanabilirliğinin araştırılarak, kamu harcamalarında kaynakların 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda belirtilen temel ilkelere uygun olarak gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede kamu satın alma süreçlerinde şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi önemli prensiplerin daha etkin bir şekilde hayata geçirilmesine katkı sağlanması ve ÇKKV tekniklerinin kullanılmasıyla karar verme süreçlerinde daha kapsayıcı ve doğru kararlar alınmasına katkı sunulması amaçlanmaktadır. Konunun literatür yönünden taraması yapılarak tez konusuna ilişkin kavramsal bilgilerden hareketle, bilişim teknolojileri uzmanları tarafından değerlendirilmesi ve kriterlerin belirlenmesi için alternatif makine ve teçhizatlar önerilecektir. Nihai olarak değerlendirilecek makine ve teçhizatlar, uzman görüşleriyle oluşan kriterler neticesinde geçerliliği kanıtlanmış olan SMART ve AHP yöntemlerine göre değerlendirilmeye çalışılacaktır. Çalışmanın literatüre sağlayacağı katkı anlamında makine teçhizat alımlarında kullanılan yöntemlerin daha önceki çalışmalarda genellikle özel sektörde yoğunlaşması karşısında kamu sektöründe de kullanılabilirliğinin incelenmesi bağlamında ÇKKV tekniklerinin kamu satın alma süreçlerinde nasıl uygulandığı ve uygulanabilirliği konusunda literatürde yer alan boşlukların doldurulması hususunda katkı sağlaması hedeflenmektedir. Çalışmanın sınırlayıcı unsurları arasında söz konusu ÇKKV yöntemlerinin kamu makine ve teçhizat alımlarında kullanılabilir olmasına karşın yapım, bakım, onarım ve benzer satın alma süreçlerinde uygulanamaması gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
Today, the efficient and effective use of public expenditures, without causing unnecessary reductions in public resources, is of paramount importance. Therefore, the use of Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) techniques in procurement processes significantly enhances the efficiency and effectiveness of decision-making. Identifying the most optimal products for the procurement of machinery and equipment needs in public institutions through MCDM methods, while also incorporating expert opinions, is among the most beneficial approaches. This study examines the 2024 procurement activities of machinery and equipment (such as Multi-Function Printers, All-in-One Computers, Projectors, Security Cameras, etc.) by the Information Technology Department of Atatürk University. The study explores the applicability of MCDM methods—specifically SMART (Simple Multi-Attribute Rating Technique) and AHP (Analytic Hierarchy Process)—in these procurements, aiming to ensure that public expenditures comply with the core principles stated in Law No. 5018 on Public Financial Management and Control. In doing so, the study aims to contribute to the more effective implementation of key principles such as transparency and accountability in public procurement processes, as well as support more inclusive and accurate decisions in decision-making through the use of MCDM techniques. Following a literature review and the development of conceptual knowledge on the subject, alternative machinery and equipment will be proposed based on evaluations by information technology experts to determine the relevant criteria. The final equipment alternatives will be evaluated using the validated SMART and AHP methods, based on the criteria formed through expert opinions. This study is expected to contribute to the literature by addressing the gap concerning the use of these decision-making methods—typically seen in private sector applications—in the public sector as well. It aims to examine how and to what extent MCDM techniques can be applied in public procurement processes. One of the limitations of the study is that although the MCDM methods can be applied to the procurement of public machinery and equipment, they may not be applicable to construction, maintenance, repair, and similar procurement processes.