Reframing gender in Radclyffe Hall's The Well of Loneliness
Radclyffe Hall'un The Well of Loneliness romanında cinsiyetin yeniden yorumlanması
- Tez No: 981330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cinsel ve toplumsal cinsiyet azınlıkları, İngiliz edebiyatı, Sexual and gender minorities, English literature
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, Radclyffe Hall'un The Well of Loneliness (1928) adlı eserinin başkahramanı olan Stephen Gordon'ı natrans bir lezbiyen kadın olarak değil, transmaskülen bir karakter olarak yeniden değerlendirmektir. Bu roman uzun bir süredir lezbiyen edebiyatının temel metinlerinden biri olarak kabul görse de, bu çalışma bu okumanın Stephen'ın cinsiyet kimliğinin karmaşıklığını basitleştirme eğiliminde olduğunu ve hem karakterin deneyimlerine, hem de eserin yazarının niyetine daha uygun düşen alternatif yorumların önünü kapatabildiğini öne sürmektedir. Zira, Hall kitabı yazdığı dönemde açık bir trans anlatıyı oluşturabilecek dilsel ve kavramsal araçlara sahip değildi. Bu argümanı desteklemek için, bu tez 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında, özellikle Karl Heinrich Ulrichs, Richard von Krafft-Ebing ve Havelock Ellis gibi figürlerin öne sürdükleri cinsiyet ve cinsel yönelim teorilerini, kitabın çalkantılı yayımlanma sürecini, sebep olduğu müstehcenlik davasını, ve 20. yüzyıl boyunca kitaba yöneltilen akademik tepkileri inceleyerek, cinsiyet ve cinsel yönelim konularına yönelik toplumsal bakış açılarının hem kitabın yasaklanmasına hem de zamanla yeniden değer kazanmasına nasıl sebep olduğunu inceler. Nihayetinde, bu çalışma The Well of Loneliness eserini yalnızca bir lezbiyen edebiyatı klasiği olarak değil, aynı zamanda hem toplumsal cinsiyet kategorilerinin tarihsel katılık ve akışkanlığının incelenebileceği, hem de kuir ve trans kimliklerin açığa çıkarılıp geri kazanılabileceği önemli bir alan olarak konumlandırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine Radclyffe Hall's The Well of Loneliness (1928) through a critical re-evaluation of its protagonist, Stephen Gordon, arguing that Stephen can be more effectively understood as a transmasculine person rather than a cisgender lesbian woman. While the novel has long been canonized as a foundational text in lesbian literature, this study argues that this reading tends to overlook the complexities of the protagonist's gender identity and prevents alternative interpretations that better align with both the character's experiences and the intentions of its author, who did not have the necessary linguistic and conceptual tools to portray an explicitly transgender narrative during the time of the novel's writing. To support this argument, the thesis delves into the prevalent gender and sexuality theories of the late-nineteenth and early-twentieth centuries, particularly the sexological theories of Karl Heinrich Ulrichs, Richard von Krafft-Ebing, and Havelock Ellis. It also analyzes the novel's troubled publication history, including its obscenity trial in Britain, and its critical reception throughout the twentieth century. Through this exploration, the study investigates how cultural perceptions of gender and sexual non-conformity influenced the novel's initial suppression and eventual appreciation. Ultimately, this study aims to position The Well of Loneliness not solely as a lesbian classic but also as an important space where both the historical rigidity and fluidity of gender categories can be examined and queer and transgender identities can be uncovered and reclaimed.