Mermi çekirdek malzeme türünün 5.56 mm mühimmatın balistik özelliklerine etkisinin mühimmat tasarım ve analiz yazılımı ile incelenmesi
Investigation of the effect of bullet core material type on the ballistic properties of 5.56 mm ammunition using ammunition design and analysis software
  1. Tez No: 981366
  2. Yazar: BÜLENT SOYGÜDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ BARIŞ BAŞYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobalistik, Mühimmat, İç balistik, Aeroballistic, Ammunition, Interior ballistics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, 5.56 mm hafif mühimmatların çekirdek malzemesindeki değişimin (Kurşun (%2,5 Antimon), CuZn 5 (Yaldız Metal) (%95 Bakır, %5 Çinko), Bizmut, Tungsten, Çelik [1.6582] ve Kovan malzemesi olarak (CuZn 30) balistik performans ve çevresel etkiler üzerindeki deterministik etkisini incelemektir. Mevcut Kurşun çekirdeklerin çevresel kısıtlamaları, çevre dostu alternatiflerin balistik özelliklerini hassas bir şekilde analiz etme problemini ortaya koydu. Araştırma kapsamında, mühimmat tasarım ve analiz yazılımı olan PRODAS (Projectile Rocket Ordnance Design and Analysis System) kullanılarak iç ve dış balistik performansları simüle edildi. Elde edilen bulgulara göre, en yüksek yoğunluğa sahip olan Tungsten çekirdekli mühimmat, Balistik Katsayı (0,513), Kinetik Enerji (2.159,4 Joule) ve Maksimum Menzil (4.702 m) değerleri açısından en üstün performansı sergiledi. Öte yandan, en düşük kütleye sahip Çelik çekirdekli mühimmat, en yüksek Namlu Çıkış Hızına (816,9 m/s) ulaşmasına rağmen en düşük Balistik Katsayı (0,212) ve en kısa menzili (2.796 m) gösterdi. Çevresel kirletici sınır değerleri dikkate alındığında, Tungsten ve Çelik, Kurşun ve Bizmut bazlı çekirdeklere kıyasla daha sürdürülebilir alternatifler olarak tespit edildi. Sonuç olarak, çekirdek malzeme yoğunluğunun, özellikle menzil ve enerji aktarımı üzerinde doğrudan ve kritik bir belirleyici faktör olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to investigate the deterministic effect of variations in core materials (Lead (%2,5 Antimony), CuZn 5 (Gilt Metal) (95% Copper, 5% Zinc), Bismuth, Tungsten, Steel [1.6582] and Case material (CuZn 30) of 5.56 mm light ammunition on ballistic performance and environmental effects. The environmental limitations of existing Lead cores presented the problem of precisely analyzing the ballistic properties of environmentally friendly alternatives. Within the scope of the research, internal and external ballistic performances were simulated using PRODAS (Projectile Rocket Ordnance Design and Analysis System), an ammunition design and analysis software. According to the findings, the Tungsten core ammunition with the highest density exhibited the superior performance in terms of Ballistic Coefficient (0,513), Kinetic Energy (2.159,4 Joules) and Maximum Range (4.702 m) values. On the other hand, the lowest-mass steel-core ammunition achieved the highest Muzzle Velocity (816,9 m/s) but exhibited the lowest Ballistic Coefficient (0,212) and shortest range (2.796 m). Considering environmental contaminant limit values, Tungsten and Steel were identified as more sustainable alternatives compared to Lead- and Bismuth-based cores. Consequently, core material density was determined to be a direct and critical determining factor, particularly regarding range and energy transfer.