Reçine bazlı kompozitlerde alternatif hammadde ve kompozit atıklarının kullanımının araştırılması
Research of the use of alternative raw materials and composite wastes in resin-based composites
  1. Tez No: 981378
  2. Yazar: GİZEM YORULMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: E-camı elyafı, Endüstriyel sürdürülebilirlik, E-glass fibre, Industrial sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu proje kapsamında, el yatırma yöntemiyle fiber takviyeli termoset reçine esaslı kompozit malzemeler üretilecek ve üretim sırasında karşılaşılan akış bozuklukları, gözeneklilik ve reçine yetersizliği gibi işlem kaynaklı kusurların minimize edilmesi amacıyla dolgu maddesi modifikasyonları incelendi. Geleneksel olarak bu tür kusurların giderilmesinde yaygın olarak kalsiyum karbonat (CaCO₃) kullanılsa da bu çalışmada çevresel ve ekonomik açıdan sürdürülebilir bir yaklaşım benimsenmiştir. Bu doğrultuda, CaCO₃'e alternatif olarak çeşitli atık bazlı inorganik dolgu maddeleri kullanılmıştır. Çalışmada, mermer kesme atığı, trim tozu, cam pasifleştirme atığı ile yumurta kabuğu tozu gibi atık malzemeler, belirli partikül boyut (<63 µm) aralıklarında hazırlanarak kompozit sistemlere %5-15 ağırlık oranında ilave edilmiştir. Mikro yapı, lif-matris ara yüzey etkileşimi, reçine akış davranışı, gözeneklilik düzeyi ve mekanik performans üzerindeki etkiler, SEM ve çekme/üç nokta eğme/ILSS testleri ile karakterize edilmiştir. Bu karakterizasyon ve analizler açısından hem mekanik performans hem de üretim sürecinin kontrolü açısından en uygun seçenek %10 trim tozu veya %10 mermer tozu katkılı kompozit plakalardır. Bu sayede, döngüsel ekonomi prensiplerine uygun olarak Yeni hammadde tüketimini azaltır, atık yönetimini kolaylaştırması ve çevresel etkiyi düşürmesi açısından, yeniden kullanımı ekstra enerji harcanmaması ve geri kazanım ve yeniden kullanım sayesinde karbon salımını azaltma potansiyeline sahip olması sürdürülebilir ve geri kazanımlı çevre dostu kompozit sistemlerin geliştirilmesinde büyük rol oynamaktadır. Bu çalışma, işlem kaynaklı kusurların azaltılması ile atık bazlı katkıların mekanik performans ve mikroyapı üzerindeki etkilerini başarılı şekilde ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this project, fiber-reinforced thermoset resin-based composite materials will be produced using the hand lay-up method, and filler modifications were investigated to minimize process-related defects such as flow disturbances, porosity, and resin insufficiency encountered during production. Although calcium carbonate (CaCO₃) is traditionally widely used to eliminate such defects, a sustainable approach was adopted in this study from both environmental and economic perspectives. Accordingly, various waste-based inorganic fillers were used as alternatives to CaCO₃. Waste materials such as marble cutting waste, trim powder, glass passivation waste, and eggshell powder were prepared in specific particle size ranges (<63 µm) and added to the composite systems at weight ratios of 5-15%. The effects on microstructure, fiber-matrix interfacial interaction, resin flow behavior, porosity level, and mechanical performance were characterized by SEM and tensile/three-point bending/ILSS tests. Regarding both mechanical performance and production process control, the most suitable options were composite plates with 10% trim powder or 10% marble powder additives. Thus, in accordance with the principles of the circular economy, it reduces the consumption of new raw materials, facilitates waste management, and lowers environmental impact. The reuse, without extra energy consumption, and the potential to reduce carbon emissions through recovery and recycling play a significant role in developing sustainable and recyclable environmentally friendly composite systems. This study successfully demonstrated the effects of waste-based additives on mechanical performance and microstructure while reducing process-related defects.