Türk sinemasında Üç Kemaller etkisi: Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir uyarlamaları
The Three Kemaller effect on Turkish cinema: Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir adaptations
- Tez No: 981379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk sineması, Turkish cinema
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Sinema doğuşundan itibaren edebiyat yapıtlarından sıklıkla yararlanmıştır. Bu bağlamda sinema, edebiyat ve toplum arasındaki ilişkinin gerçek dünya ile paralel bir çizgide ilerleme gösterdiği gözlemlenmiştir. Sinema, edebiyat ve toplum arasında birbirlerini besleyen ve değişimleri sağlayan bir ilişkiye sahip olduklarını Andre Bazin, Siegfried Karacaer, Sergei Eisenstein, Karl Marks, Michel Foucault, Roland Barthes, Mikhail Bakhtin, Umberto Eco, Akira Kurosawa gibi hem dil bilimi hem de sinema ve edebiyat kuramları üzerinde çalışmaları bulunan alanlarında otorite olmuş isimler ortaya koymuştur. 1960 ve 1980li yıllarda Türkiye içerisinde ve dünya çapında yaşanılan siyasi problemler, toplumsal değişmeler Fransız yeni dalgası, İtalyan yeni gerçekçilik ve Türkiye de toplumsal gerçekçilik sanat ve edebiyat akımlarının çıkması“sanat, toplum içindir”savını desteklemiştir. Bu tez çalışmasında Türk sineması ve edebiyatında toplumsal gerçekçilik akımının temel taşlarını oluşturan Kemal Tahir, Yaşar Kemal ve Orhan Kemal'in hem sinema uyarlamaları hem de edebiyat yapıtları üzerinden ele alınacaktır. Sinema, edebiyat ve toplumun arasındaki çeşitli katmanlara sahip olan ilişkilerini metinlerarasılık, göstergebilim, tarihsel eleştiri analiz yöntemleri aracılığıyla açıklanacaktır. Türk edebiyatında ele aldıkları konular ile evrensel bir anlatım dili kullanan Üç Kemaller, Anadolu topraklarını, işçi sınıfının sorunlarını, feodal sistemin ezdiği köy halkının sıkıntılarını hem sinema uyarlamaları hem de yapıtlarında işlemişlerdir. Bu tez çalışmasında; Türk Sineması ve edebiyatının etkileşimleri üzerinden ele alınacağı için Türk Kültürel kodları, Anadolu Kahramanlık Kodu, Türk Mitolojisi, Türk Kahramanlarının toplumsal değerlerinden ve Türk Toplumsal Gerçekliği üzerinden örneklem alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Since its inception, cinema has frequently drawn upon literary works. It has been observed that the relationship between cinema, literature and society has progressed in parallel with the real world. Renowned authorities in the fields of linguistics, cinema, and literary theory, including André Bazin, Siegfried Kracauer, Sergei Eisenstein, Karl Marx, Michel Foucault, Roland Barthes, Mikhail Bakhtin, Umberto Eco and Akira Kurosawa, have demonstrated the mutually beneficial relationship between cinema, literature and society that drives change. The political problems and social changes experienced in Turkey and around the world in the 1960s and 1980s, alongside the emergence of the French New Wave, Italian Neorealism and Turkish Social Realism art and literature movements, supported the assertion that 'art is for society'. This thesis will examine the cinematic adaptations and literary works of Kemal Tahir, Yaşar Kemal, and Orhan Kemal, who established the social realism movement in Turkish cinema and literature. The multifaceted relationships between cinema, literature, and society will be explained through the analysis of intertextuality, semiotics, and historical criticism. Known as the 'Three Kemals', these authors employed a universal narrative language to address subjects such as Anatolia, the working class, and the hardships endured by village people oppressed by the feudal system, in both their film adaptations and literary works. As this thesis examines the interactions between Turkish cinema and literature, examples will be drawn from Turkish cultural codes, Anatolian heroism, Turkish mythology, the social values of Turkish heroes and Turkish social reality.