Yöresel lezzetlerin restoran işletmeciliğinde başarılı marka yaratma stratejilerine etkisi
The effect of local tastes on brand creation strategies in restaurant management
- Tez No: 981398
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Amaca yönelik pazarlama, Moleküler gastronomi, Yerli marka, Çevrimiçi tüketici yorumları, Cause related marketing, Molecular gastronomy, Domestic brand, Online consumer reviews
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İstanbul'da yöresel lezzetleri menülerinde konumlandıran restoran işletmelerinin markalaşma pratiklerini nitel bir yaklaşımla incelemektedir. Araştırmada, amaçlı olmayan rastgele örnekleme ile seçilen 15 işletmeci/yönetici ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş; veriler MAXQDA yazılımı aracılığıyla açık–eksen–seçici kodlama adımlarında tematik analizle çözümlenmiştir. Katılımcı söylemlerinden türetilen kavramlar hiyerarşik kod modeli altında bütünleştirilmiş ve“marka kimliği oluşturma”,“marka stratejileri”,“müşteri algısı”,“kültürel özgünlük”ve“dijital görünürlük”eksenlerinde beşli tematik haritalar oluşturulmuştur. Bulgular, marka kimliğinin bölgesel ihtiyaç ve hedef kitle analizleri ile başlamakta; özgünlük–kalite– deneyim ekseninde, mekân/atmosfer tasarımı, taze ve kaliteli malzeme kullanımı ile güler yüzlü hizmet üzerinden güven algısını pekiştirmekte olduğunu göstermektedir. Strateji düzeyinde rekabet ve farklılaşma, müşteri geri bildirimi, menü sadeleştirme/rotasyon, tutarlı lezzet yönetimi ve sosyal medya temelli hikâyeleştirme öne çıkmaktadır. Müşteri algısının samimiyet–güven, fiyat-performans ve ulaşılabilirlik, yöresellik–otantiklik, modernlik–yenilik ve hijyen–süreklilik boyutlarında şekillendiği; yüz yüze geri bildirimlerin çevrimiçi yorum ve etkileşimlerle tamamlandığı saptanmıştır. Bulgular, yöresel lezzetlerin bilinçli bir marka unsuru olarak kullanıldığını, marka kimliğini ve rekabet avantajını güçlendirdiğini, memnuniyetin sadakat ve tekrar tercihi artırdığını, dijital pazarlama entegrasyonunun çevrimiçi görünürlüğü yükselttiğini ve hikâyeleştirmenin otantik marka kimliğini kuvvetlendirdiğini ortaya koymaktadır (H1– H7 desteklenmektedir). Çalışma, (i) kimlik ve deneyim tasarımı, (ii) portföy ve operasyon yönetimi, (iii) dijital–fiziksel entegrasyon başlıklarında uygulanabilir bir çerçeve önermektedir. Sınırlılıklar İstanbul ile sınırlı örneklem ve nitel tasarımdır; ileride karma yöntemli ve karşılaştırmalı çalışmalar önerilmektedir. Yerellik ve modernliğin dengeli sentezi ile kurulan, hikâyeleştirme ve dijital içerik yönetimiyle desteklenen deneyim odaklı marka kurguları, KOBİ ölçeğindeki restoranlar için sürdürülebilir rekabet üstünlüğü üretmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the branding practices of restaurants in Istanbul that feature regional flavors on their menus using a qualitative approach. Semi-structured interviews were conducted with 15 business owners/managers selected through non-purposive random sampling. Data were analyzed using thematic analysis using MAXQDA software using open-axis-selective coding steps. Concepts derived from participant discourse were integrated under a hierarchical code model, and five-dimensional thematic maps were created around the axes of“brand identity creation,”“brand strategies,”“customer perception,”“cultural authenticity,”and“digital visibility.”Findings indicate that brand identity begins with regional needs and target audience analyses and along the axes of authenticity, quality, and experience, reinforces the perception of trust through spatial/atmospheric design, the use of fresh and high-quality ingredients, and friendly service. At the strategic level, competition and differentiation, customer feedback, menu simplification/rotation, consistent flavor management, and social media-based storytelling are prominent. Customer perception is shaped by the dimensions of sincerity and trust, price and performance, accessibility, regionality and authenticity, modernity and innovation, and hygiene and continuity; face-to-face feedback is complemented by online comments and interactions. The findings suggest that local flavors are consciously used as a brand element, strengthening brand identity and competitive advantage, satisfaction fostering loyalty and repeat purchases, digital marketing integration increasing online visibility, and storytelling strengthening authentic brand identity (H1– H7 supported). The study proposes a framework applicable to (i) identity and experience design, (ii) portfolio and operations management, and (iii) digital-physical integration. Limitations include the limited sample size to Istanbul and the qualitative design; future mixed-method and comparative studies are recommended. In conclusion, experience- focused brand constructs, built on a balanced synthesis of locality and modernity, supported by storytelling and digital content management, generate sustainable competitive advantage for SME-scale restaurants.