Türkiye'deki bankaların kültür ve sanat faaliyetleri bağlamında Instagram içerikleri üzerine araştırma
A study on Instagram content in the context of cultural and artistic activities of banks in Turkey
  1. Tez No: 981425
  2. Yazar: ŞEYMA YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AND ALGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Akbank, Görsel iletişim tasarımı, Halkla ilişkiler, Marka imajı, Sosyal medya, Sponsorluk, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, İnstagram, İçerik analizi, Akbank, Visual communication design, Public relations, Brand image, Social media, Sponsorship, Türkiye İş Bank, Yapı Kredi Bank, Instagram, Content analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital iletişim araçlarının yaygınlaşması, kültür-sanat alanındaki kurumsal stratejileri de derinden etkilemiştir. Özellikle özel sektör kuruluşları, sosyal medya platformlarını kültürel temsilde ve marka konumlandırma süreçlerinde etkin bir biçimde kullanmaya başlamıştır. Bu araştırma, Türkiye'deki üç büyük özel bankanın (Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi) 2022–2023 yılları arasında Instagram üzerinden yürüttükleri kültür-sanat sponsorluk stratejilerini ele almaktadır. Dijital sponsorluk biçimleri, görsel-metin uyumu, kurumsal kimlik öğeleri, kullanıcı etkileşimi ve iletişim kuramları bağlamında nitel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmada, 32 soruluk özel bir analiz çerçevesi doğrultusunda paylaşımlar sistematik biçimde değerlendirilmiş ve her banka için yıllık ve karşılaştırmalı analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular, bankaların kültür-sanat sponsorluklarını yalnızca sanatsal üretime katkı aracı olarak değil; aynı zamanda dijital halkla ilişkiler, marka imajı inşası ve kültürel hegemonya stratejisi olarak konumlandırdıklarını ortaya koymaktadır. Çalışma, Frankfurt Okulu, Gramsci, Althusser, Grunig ve Stuart Hall gibi kuramsal yaklaşımlar ekseninde değerlendirilmiş; dijital mecralardaki kültür-sanat içeriklerinin, kurumsal prestiji artırmanın ötesine geçerek stratejik ve ideolojik temsiller barındırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The proliferation of digital communication tools has profoundly reshaped corporate strategies in the cultural-arts field. Private-sector institutions, in particular, now deploy social-media platforms to support cultural representation and brand positioning. This study examines the culture-and-arts sponsorship strategies pursued on Instagram between 2022 and 2023 by three major Turkish private banks—Akbank, İş Bankası, and Yapı Kredi. Using a qualitative content analysis approach, the study evaluates digital sponsorship formats, visual–verbal coherence, corporate identity elements, user engagement, and relevant communication theories. Guided by a 32-item content-analysis framework, posts were systematically assessed and compared annually for each bank. Findings show that the banks frame culture-and-arts sponsorships not merely as support for artistic production but also as instruments for digital public relations, brand image construction, and the consolidation of cultural hegemony. Interpreted through the lenses of the Frankfurt School, Gramsci, Althusser, Grunig, and Stuart Hall, the study concludes that cultural-arts content shared via social media platforms offers strategic and ideological representations that extend beyond the pursuit of corporate prestige.