Balık çiftliklerinde TMS 41 kapsamında biyolojik varlıkların muhasebeleştirilmesi ve maliyet analizi
Accounting for biological assets and cost analysis within the scope of TMS 41 in fish farms
  1. Tez No: 981424
  2. Yazar: DUYGU TAYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYMEN GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Balık çiftlikleri, Fish farms
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Tez çalışması, balık çiftliklerinin finansal raporlama süreçlerinde Türkiye Muhasebe Standardı (TMS) 41'in uygulanabilirliğini ve biyolojik varlıkların muhasebeleştirilmesini incelemektedir. Balık çiftlikleri, canlı varlıkların üretimini içerdiğinden standart muhasebe uygulamalarından farklılık göstermektedir. Çalışmada, TMS 41'in balık çiftliklerindeki biyolojik varlıkların değerlemesi, maliyet analizi ve finansal raporlama süreçleri analiz edilmiştir. Araştırma, Muğla ilinde faaliyet gösteren bir balık çiftliği şirketini amaçlı örneklem yöntemiyle seçerek gerçekleştirilmiştir. Şirketin finansal verileri incelenerek detaylı maliyet analizleri yapılmış ve TMS 41'in uygulanabilirliği değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, TMS 41'in balık çiftliklerinde biyolojik varlıkların doğru değerlenmesi, maliyetlerin hesaplanması ve finansal şeffaflığın artırılmasına katkı sağladığını göstermektedir. Ancak, piyasa dalgalanmaları, hastalık riskleri ve yönetimsel zorluklar değerleme sürecinde engeller oluşturabilmektedir. Sonuç olarak, bu tez, balık çiftliklerinin TMS 41'e uyumunun finansal raporlama kalitesini artırarak paydaşlara güvenilir bilgi sağlamasına katkıda bulunacağını, maliyet analizinin ve risk yönetiminin ise sürdürülebilir büyüme ve rekabet gücü için kritik öneme sahip olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the applicability of the Turkish Accounting Standard (TMS) 41 and the accounting of biological assets in the financial reporting processes of fish farms. Fish farms, involving the production of living organisms, differ from standard accounting practices. The study analyzes the valuation of biological assets (fish, eggs, larvae, etc.), cost analysis, and financial reporting processes within fish farms under the framework of TMS 41. The research was conducted by purposefully selecting a fish farm company operating in Muğla province. Detailed cost analyses were performed by examining the company's financial data, and the applicability of TMS 41 was evaluated. The research findings indicate that the application of TMS 41 contributes to the accurate valuation of biological assets, cost calculation, and increased financial transparency in fish farms. However, market fluctuations, disease risks, and managerial challenges can pose obstacles in the valuation process. In conclusion, this thesis highlights that the adoption of TMS 41 by fish farms contributes to improving the quality of financial reporting and providing reliable information to stakeholders. Furthermore, cost analysis and risk management are of critical importance for sustainable growth and increased competitiveness.