Moda pazarlamasında sosyal medya ve ınfluencer (Nüfuzlu–fenomen– etkileyici) etkisi: Bir içerik analizi
Social media and the influencer effect in fashion marketing: A content analysis
- Tez No: 981434
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA KARABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi davranışsal pazarlama, Çevrimiçi pazarlama, Online behavioral advertising, Online marketing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk moda influencer'larının sosyal medya platformlarında ürettikleri bağımsız ve sponsorlu içeriklerin izleyici kitlesiyle etkileşimini incelemeyi amaçlamaktadır. Moda sektöründe, influencer'lar, sosyal medya platformları aracılığıyla markalarla iş birlikleri yaparken, aynı zamanda kişisel stil ve moda trendleri hakkında bağımsız içerikler de üretmektedir. Bu çalışma, youtube platformunda yer alan 12 farklı video üzerinden influencer'ların içerik üretme süreçlerini, etkileşim oranlarını ve izleyici kitlesiyle kurdukları sosyal bağları analiz etmektedir. İncelenen videolarda, influencer'ların içeriklerinde öne çıkan ana temalar arasında“güncel moda trendleri”,“kişisel stil önerileri”ve“alışveriş tavsiyeleri”yer almaktadır. Özellikle sponsorlu içeriklerde, influencer'ların marka ile kurdukları ilişki ve izleyicilerine sağladıkları güvenin etkileşim oranlarını artıran önemli faktörler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, bağımsız içeriklerde influencer'ların izleyicilerine sundukları stil önerileri ve moda trendlerinin izleyicilerin kendi stil kimliklerini oluşturma süreçlerine katkı sağladığı ve etkileşim düzeylerini yükselttiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, sosyal medya platformlarındaki influencer içeriklerinin, markaların pazarlama stratejileri üzerinde güçlü bir etkisi olduğu ve bu etkilerin yalnızca reklam içeriği ile sınırlı kalmayıp, izleyicilerin günlük yaşam tarzlarını da dönüştürdüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of independent and sponsored content produced by Turkish fashion influencers on their interaction with their audience on social media platforms. Social media is a powerful marketing tool used by brands and influencers to reach their target audiences. In the fashion industry, while influencers collaborate with brands through social media platforms, they also produce independent content about personal style and fashion trends. This study analysed influencers' content production processes, interaction rates and social ties with the audience through 10 different videos. In the analysed videos, the main themes of influencers' content include“current fashion trends”,“personal style suggestions”and“shopping advice”. Especially in sponsored content, the relationship that influencers establish with the brand and the trust they provide to their viewers emerge as important factors that increase interaction rates. In addition, in independent content, the style suggestions and fashion trends offered by influencers to their audiences contribute to the process of creating their own style identities and increase their interaction levels. This study shows that influencer marketing creates a more personal and authentic effect compared to traditional advertising. Influencers not only provide fashion and style information, but also shape the consumption habits of their audiences through the trust-based bonds they establish with their audiences. As a result, it is emphasised that influencer content on social media platforms has a strong impact on the marketing strategies of brands and these effects are not only limited to advertising content, but also transform the daily lifestyles of the audience.