Türk ceza hukukunda çocuklara özgü güvenlik tedbirleri
Security measures specific to children in Turkish criminal law
- Tez No: 981433
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BACAKSIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Koruma Kanunu, Sosyal İnceleme Raporları, Çocuk Hakları, Güvenlik Tedbirleri, Çocuk Yargılaması, Suça Sürüklenen Çocuk, Çocuğun Yüksek Yararı, Child Protection Law, Social Investigation Reports, Children's Rights, Security Measures, Juvenile Trial, Child Pushed into Crime, Best Interest of the Child
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bir toplumu oluşturan tüm bireylerin yaş itibari ile en alt katmanında bulunan suça sürüklenen çocuklara ilişkin yapmış olduğumuz bu çalışmamızda çocuk kavramı ve tarihsel süreç içerisinde çocuk haklarının hangi aşamalardan geçtiği, nasıl değişimlere uğradığı ve günümüz modern çağında hangi anlamları ihtiva ettiğine ilişkin çeşitli bilgiler verilmeye çalışılacaktır. Çocuk suçluluğu üzerine bir takım değerlendirmelerde bulunulacak, aynı zamanda hukuksal bir kavram olarak çocuk kavramının tarihsel gelişimi açısından genel bir çerçeve çizilerek çocuk kavramı hakkında çeşitli düşünürlerin görüşlerine de yer verilecektir. Uluslararası düzeyde çocuk kavramının tarihsel açıdan gelişim süreci incelenerek, bu konuya ilişkin çeşitli bir takım değerlendirmelerde de bulunulacaktır. Çocuk haklarının gelişimi ve tarihsel süreç içerisinde hangi değişikliklerden geçtiğine ilişkin açıklamalar yapılarak, çocuk haklarının genel bir tasnifi oluşturulmaya da çalışılacaktır. Çocuklar, içinde bulundukları toplumun en önemli ve korunmaya muhtaç varlıklarından birisidir. Bundan dolayı, çocukların doğuştan sahip olduğu tüm haklarını korumak ve çocukların müreffeh bir toplumda yaşamalarını sağlamak için çocuk hukuku son derece önemli bir hukuk dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuk hukuku, çocukların çeşitli haklarına yönelik bir takım çeşitli yasal düzenlemeleri ve korunmaya muhtaç olan çocuklar hakkında pek çok koruyucu önlemleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study we have conducted on children who are dragged into crime, who are at the lowest level of all individuals forming a society in terms of age, we will try to give various information about the concept of child and the stages that children's rights have gone through in the historical process, how they have changed and what meanings they have in today's modern age. Some evaluations will be made on juvenile delinquency, and at the same time, a general framework will be drawn in terms of the historical development of the concept of child as a legal concept and the opinions of various thinkers about the concept of child will be included. The historical development process of the concept of child at the international level will be examined and various evaluations will be made regarding this issue. An attempt will be made to create a general classification of children's rights by making explanations about the development of children's rights and the changes they have undergone in the historical process. Children are one of the most important and protected assets of their society. Therefore, child law appears as an extremely important branch of law in order to protect all the inherent rights of children and to ensure that children live in a prosperous society. Children's law includes a number of legal regulations regarding the various rights of children and many protective measures for children in need of protection.