Çankırı ilinde 'Nişan tepsisi'nin değişen kültürel anlamları
The changing cultural meanings of the 'Engagement tray' in Çankırı
  1. Tez No: 981439
  2. Yazar: AYŞE DEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA CEYDA BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Aile, Nişan, Nişan Tepsisi, Sembolik Etkileşimcilik, Popüler kültür, Culture, Family, Engagement, Engagement Tray, Symbolic İnteractionism, Popular culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma kültürel değerleri temel alarak, nişan tepsisinin toplumsal hayatlarımızda ne için var olduğunu ve geçmişten günümüze ne şekilde anlamsal değişimler yaşadığını ele almaktadır. Nişan törenleri geçmişten günümüze sürekli bir değişim içerisinde olup, bu değişime Çankırı özelinde dikkat çekmektedir. Nişan tepsisinin bir sembol haline gelmesinde geleneklerin bir katkısı olup olmadığına dikkat çektiğim bu çalışma, kökeni Simmel'a kadar dayanan sembolik etkileşimci kuram ve kökeni Veblen olan gösterişçi kuram ile desteklenerek araştırılmıştır. Çankırı kültüründe 'nişan tepsisi geleneksel bir kültür öğesi olarak mı yoksa popüler bir tüketim metası olarak mı kullanılıyor' sorusuna dayanarak nişan tepsisini nasıl anlamlandırdıklarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu çalışma yürütülürken nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş olup, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler yüz yüze ve çevrimiçi olarak yapılmıştır. Araştırmanın evreni Çankırı ili olarak, örneklem ise yeni nişanlanmış 16 birey olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, grounded in cultural values, examines the purpose of the engagement tray in our social lives and the semantic transformations it has undergone from the past to the present. Engagement ceremonies have been in a continuous state of change throughout history, and this study specifically draws attention to this shift in the context of Çankırı. Highlighting whether traditions contribute to the engagement tray becoming a symbol, this research is supported by the Symbolic Interactionism theory, which originates from Simmel, and the Conspicuous Consumption theory, traceable back to Veblen. The primary aim is to reveal how the engagement tray is interpreted in Çankırı culture, based on the question: 'Is the engagement tray used as a traditional cultural element or as a popular consumption commodity?' A qualitative research method was chosen for this study, employing the semi-structured interview technique. Interviews were conducted both face-to-face and online. The research universe was defined as the province of Çankırı, and the sample consisted of 16 recently engaged individuals.