Aile şirketlerinde kurumsallaşmanın sürdürülebilir büyüme üzerindeki etkisi
The impact of institutionalization on sustainable growth in family businesses
  1. Tez No: 981438
  2. Yazar: İBRAHİM BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MORÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile şirketleri, Kurumsal sürdürülebilirlik, Kurumsal yönetim, Örgütsel sürdürülebilirlik, Family businesses, Corporate sustainability, Corporate governance, Organizational sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de aile işletmeleri, istihdam ve katma değer açısından ekonominin bel kemiğini oluşturmasına rağmen, ikinci ve üçüncü kuşaklara geçişte süreklilik oranları oldukça düşüktür. Bu çalışmada, aile şirketlerinde kurumsallaşma düzeyi ile sürdürülebilir büyüme arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma kapsamında, Türkiye'de faaliyet gösteren 59 aile işletmesinden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Çalışmada öncelikle aile şirketlerinin kurumsallaşma sürecine dair literatürde öne çıkan unsurlar değerlendirilmiş; liyakat dışı atamalar, profesyonel yönetime direnç ve aile içi çıkar çatışmaları gibi faktörlerin şirket yapısını nasıl zayıflattığı ele alınmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlik testleri yapılmış (KMO = 0.857, Bartlett p < .001, Cronbach's Alpha = .930) ve ardından istatistiksel analizlerle bulgular ortaya konmuştur. Elde edilen sonuçlar, kurumsallaşmanın aile işletmelerinde sürdürülebilir büyüme performansını güçlendirdiğini göstermektedir. Özellikle yazılı prosedürlerin oluşturulması, profesyonel yöneticilerin görevlendirilmesi ve aile anayasası gibi uygulamalar, uzun vadeli başarı açısından belirleyici olmuştur. Araştırmanın dikkat çeken bir diğer bulgusu, kurumsallaşmanın yalnızca işletme içi düzeni sağlamadığı, aynı zamanda kuşaklar arası devamlılığa da katkı sunduğudur. Bu çalışma, teorik tartışmaları saha verileriyle destekleyerek aile işletmeleri literatürüne katkı sağlamaktadır. Ayrıca bulgular, aile şirketleri için kurumsallaşmanın önemini vurgulamakta ve uygulayıcılara yol gösterici öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Family businesses in Turkey constitute the backbone of the economy in terms of employment and value creation. However, their survival rates decrease significantly during transitions to the second and third generations. This study explores the relationship between institutionalization and sustainable growth by analyzing data collected from 59 family businesses operating in Turkey. The research first reviews key themes in the literature related to family business institutionalization, focusing on issues such as nonmerit-based appointments, resistance to professional management, and intra-family conflicts of interest. The reliability and validity of the scales were confirmed (KMO = 0.857, Bartlett p < .001, Cronbach's Alpha = .930), and subsequent statistical analyses were conducted. Findings indicate that higher levels of institutionalization strengthen sustainability outcomes in family businesses. In particular, the adoption of written procedures, the employment of professional managers, and the establishment of family constitutions emerged as decisive factors for long-term success. Another notable result is that institutionalization not only improves organizational efficiency but also enhances intergenerational continuity. By combining theoretical perspectives with empirical data, this study contributes to the literature on family business sustainability. At the same time, it highlights the practical importance of institutionalization for family firms and offers insights for both practitioners and scholars.