Görme engelli bireylerin bağlama eğitimindekarşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri: Şanlıurfaörneği
Problems encountered in baglama education of visually impairedindividuals and solution suggestions: Şanliurfa case
  1. Tez No: 981443
  2. Yazar: ERDAL CAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN BALDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa, Bağlama, Bağlama eğitimi, Görme engelli, Şanlıurfa, Baglama, Bağlama education, Visually impaired
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GÖRME ENGELLİ BİREYLERİN BAĞLAMA EĞİTİMİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERILERİ: ŞANLIURFA ÖRNEĞİ ERDAL CAP HARRAN ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALI Tez Danışman: Doç. Dr. Ozan BALDAN Yıl: 2025, Sayfa : 79 Bu çalışma, Şanlıurfa ilindeki müzik eğitimi veren kurumlarda, görme engelli bireylere yönelik bağlama eğitimi sürecinde yaşanan sorunları belirlemeyi amaçlamaktadır. Görme engelli öğrencilerin bağlama eğitimi alırken karşılaştıkları zorluklar, kullanılan materyaller, öğretim yöntemleri, öğretmenlerin bu alandaki bilgi ve becerileri, eğitim ortamlarının fiziki koşulları, kurumsal altyapı eksiklikleri ve eğitim sürecindeki genel sıkıntılar bu araştırmanın odak noktası olmuştur. Araştırma, nitel araştırma yöntemi kullanılarak, Şanlıurfa'daki müzik eğitimi veren kurumlarda görev yapan müzik öğretmenleri ile yapılan görüşmeler ve gözlemler yoluyla gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde öğretmenlerin, görme engelli öğrencilerle çalışırken karşılaştıkları ana sorunlar arasında, görsel yöntemlerin kullanılamaması, özel eğitim materyallerinin eksikliği, öğretmen eğitimi konusunda yetersizlikler ve kurumsal desteğin yetersizliği öne çıkmıştır. Ayrıca, eğitim materyallerinin büyük çoğunluğunun görme engelli bireyler için uygun olmaması, öğretmenlerin alternatif öğretim teknikleri geliştirmede karşılaştıkları güçlükler de bu zorluklar arasında yer almıştır. Bulgulara göre, bağlama eğitimi sürecinde kullanılan yöntemlerin genellikle görme engeli bulunmayan öğrencilere yönelik olduğu, bu durumun görme engelli öğrenciler için daha karmaşık hale geldiği ve öğretmenlerin bağlama eğitiminde daha fazla emek, zaman ve sabır harcadığı tespit edilmiştir. Braille nota kullanımının eğitimi kolaylaştırabileceği vurgulansa da, bu yöntemi öğrenen ve uygulayan öğretmen sayısının az olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS PROBLEMS ENCOUNTERED IN BAGLAMA EDUCATION OF VISUALLY IMPAIRED INDIVIDUALS AND SOLUTION SUGGESTIONS: ŞANLIURFA CASE ERDAL CAP HARRAN UNIVERSITY INSTITUTE OF GRADUATE EDUCATION DEPARTMENT OF FINE ARTS Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ozan BALDAN Year: 2025, Page : 79 This study aims to determine the problems experienced in the process of bağlama education for visually impaired individuals in music education institutions in Şanlıurfa. The difficulties encountered by visually impaired students while taking bağlama education, the materials used, teaching methods, teachers' knowledge and skills in this field, physical conditions of educational environments, institutional infrastructure deficiencies and general problems in the education process have been the focus of this research. The research was conducted using qualitative research methodology through interviews and observations with music teachers working in music education institutions in Şanlıurfa. In the interviews, the main problems faced by the teachers when working with visually impaired students were the inability to use visual methods, lack of special education materials, inadequacies in teacher training and insufficient institutional support. In addition, the fact that the majority of educational materials are not suitable for visually impaired individuals and the difficulties teachers face in developing alternative teaching techniques were also among these difficulties. According to the findings, it was determined that the methods used in the process of bağlama education are generally for students who are not visually impaired, this situation becomes more complex for visually impaired students, and teachers spend more effort, time and patience in bağlama education. Although it is emphasized that the use of Braille notation can facilitate education, it is observed that the number of teachers who learn and apply this method is low.