Gösterişçi tüketim bağlamında genç yetişkin bireyler üzerine bir inceleme: Çankırı il örneği
A study on young adult individuals in the context of conspicuous consumption: The example of Çankırı province
  1. Tez No: 981442
  2. Yazar: DOĞAN TOPRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA CEYDA BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gösterişçi Tüketim, Genç Yetişkinler, Tüketim Sosyolojisi, Çankırı, Conspicuous Consumption, Young Adults, Sociology of Consumption, Çankırı
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmamızda gösterişçi tüketim eyleminin genç yetişkin bireyler üzerindeki etkisi sosyolojik bir pencereden incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın zemini bireylerin tüketim refleksleri ekonomik ihtiyaçlardan yanı sıra toplumsal kabul, statü, kimlik vb. kavramlar içerinde sembolik bir davranışlar bütünüdür. Bu bağlamda Çankırı örnekleminde 18-32 genç yetişkin bireylerden nitel araştırma tekniği ile veriler elde edilmiştir. Gösterişçi tüketim pratikleri bireylerin, sosyal çevre ve aidiyet, ifade biçimi gibi davranışlarına nasıl yansıdığı analiz edilmiştir. Araştırmamızda fenomenolojik yöntem benimsenmiş ve derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda bireylerin tüketim tercihlerini veya yönelimlerini belirleyen faktörlerin yalnızca ekonomik imkânlarla sınırlı olmadığını; aksine sosyal medya, sosyal çevre, beğenilme, modernlik algısı gibi kültürel ve psikolojik etkenlerin önemli rol oynadığını söyleyebiliriz. Katılımcıların bazıları bunların farkında olduğunu belirtirken bazıları ise farkında olmadan yaptıklarını belirtmişlerdir. Katılımcılar 18-32 yaş grubu arasında 10 erkek ve 10 kadın olmak üzere toplam 20 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılarla derinlemesine görüşmeler yapılıp veriler toplanmıştır. Toplanılan bu veriler MAXQDA 2022 programında analizleri yapılmıştır. Yapılan analizlerde katılımcıların büyük bir çoğunluğu alışveriş yapınca mutlu olduğunu ve alışveriş sonrasında amacına ulaşmış hissi doğduğunu söyleyebiliriz. Katılımcılarla yapılan görüşmelerde ekonomik kriz ve enflasyondan kaynaklı olarak alım gücünün düşmesinden yakındığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak gösterişçi tüketimin bireyler için yalnızca bir davranış değil aynı zamanda kabul görme, var olma, sosyal çevre, beğenilme gibi kavramların bütünleştiği olgudur. Dolayısıyla bireysel davranışların toplumsal davranışlara nasıl yansıdığını ve ne derecede iç içe geçtiğini çalışmamızda ortaya konulmuştur. Tüketim sosyolojisine de yerel bir katkı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of conspicuous consumption on young adults was examined from a sociological perspective. The basis of the research is the consumption reflexes of individuals, a symbolic set of behaviors within the concepts of social acceptance, status, identity, etc. as well as economic needs. In this context, data were obtained from 18-32 young adults in the Çankırı sample using qualitative research techniques. It was analyzed how conspicuous consumption practices were reflected in individuals' behaviors such as social environment and belonging, and expression. In our research, the phenomenological method was adopted and in-depth interviews were conducted. In line with the findings, we can say that the factors that determine individuals' consumption preferences or orientations are not limited to economic opportunities; on the contrary, cultural and psychological factors such as social media, social environment, being liked, and perception of modernity play an important role. While some of the participants stated that they were aware of these, others stated that they did it unconsciously. The participants consisted of a total of 20 people, 10 male and 10 female, between the ages of 18-32. In-depth interviews were conducted with the participants and data were collected. These collected data were analyzed in the MAXQDA 2022 program. In the analyzes made, we can say that the majority of the participants were happy when they shopped and felt like they had achieved their goal after shopping. In the interviews with the participants, it was observed that they complained about the decrease in purchasing power due to the economic crisis and inflation. As a result, conspicuous consumption is not only a behavior for individuals, but also a phenomenon in which concepts such as acceptance, existence, social environment, and appreciation are integrated. Therefore, how individual behaviors are reflected in social behaviors and to what extent they are intertwined has been revealed in our study. It has also made a local contribution to the sociology of consumption.