Sahte belge düzenlemek veya kullanmak suretiyle vergi kaçakçılığı suçu
The crime of tax evasion by issuing or using forged documents is regulated under article
- Tez No: 981457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM TAYLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Vergi Kaçakçılığı Suçları, Sahte Belge Düzenlemek veya Kullanmak Suçu, Sahte Belge, Tax Evasion Offenses, Forging or Using Forged Documents, Forged Document
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Sahte belge düzenlemek veya sahte belge kullanmak suretiyle işlenen vergi kaçakçılığı suçu, Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinin (b) bendinde düzenlenmiştir. Sahte belge düzenleme suçu, belgelerin asıl ya da suretlerinin tamamen veya kısmen sahte olarak düzenlenmesi; sahte belge kullanma suçu ise bu belgeleri içeren beyannamelerin vergi dairesine verilmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Suçların konusunu, vergi kanunları uyarınca düzenlenmesi, saklanması ve ibraz edilmesi zorunlu olan belgeler oluşturmaktadır. Sahte belge düzenleme ile sahte belge kullanma eylemleri, öğretide seçimlik hareketli suçlar olarak kabul edilmektedir. Yani, sahte belge düzenleme ile kullanma suçlarının aynı kişi tarafından işlenmesi sonucunda, kişiye tek bir ceza verilir. Buna karşın, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 02.10.2024 tarih ve 2024/280 Esas, 2024/279 Karar sayılı kararından önce Yargıtay, bu suçları bağımsız iki ayrı suç şeklinde ele almaktaydı. Buna göre, sahte belge düzenleyen kişi ile kullanan kişi aynı olsa dahi, iki ayrı suç işlenmiş kabul edilmekte ve her suçtan dolayı ayrı ayrı hüküm verilmesi gerektiği görüşü hakimdi. Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun yeni tarihli kararı ile bu görüş ortadan kalkarak, tek ceza verilmesi gerektiği görüşü benimsenmiştir. Tezimiz iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; daha çok vergi kaçakçılığı suçlarına ilişkin genel bilgiler aktarılmıştır. Bu kapsamda, öncelikle, vergi kaçakçılığı ve vergi kaçakçılığı suçu kavramı üzerinde durulmuş; ardından vergi kaçakçılığı suçlarının işleniş nedenleri, unsurları, özel görünüş biçimleri anlatılmıştır. Son olarak ise suçların yargılama süreci hakkında açıklamalarda bulunulmuştur. İkinci bölümde ise çalışmamızın asıl konusunu oluşturan sahte belge düzenleme veya kullanma suçuna ilişkin bilgiler yer almaktadır. Bu kapsamda ilk olarak belge ve sahte belge kavramları irdelenmiş, ardından vergi hukukunda yer alan belge türleri ele alınmıştır. Daha sonra suçun ispatına dair çalışmalar incelenmiş; devamında suçun unsurları, özel görünüş biçimleri ile gönüllü vazgeçme ve pişmanlık halleri değerlendirilmiştir. Son olarak, suçların yaptırımı ve muhakeme süreçleri üzerinde durulmuş; bununla birlikte, yargılama sürecindeki özellikli durumlar, ceza ilişkisini ortadan kaldıran sebepler ve hüküm kurulurken yapılan birtakım hatalar ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The offense of tax evasion committed by preparing or using forged documents is regulated under Article 359(b) of the Tax Procedure Law. The offence of issuing forged documents is committed by forging the original or copies of the documents in whole or in part, and the offence of using forged documents is committed by submitting the declarations containing these documents to the tax office. The subject matter of the offences are the documents that must be issued, kept and submitted in accordance with the tax laws. In legal doctrine, the acts of forging (false documents) and using forged documents (false documents) are considered alternative acts within a single offense. In other words, if the same individual both forges and uses a forged document, a single penalty is imposed. However, prior to the decision of the Criminal General Assembly of the Court of Cassation dated October 2, 2024 (Case No. 2024/280, Decision No. 2024/279), the Court of Cassation considered these offences as two distinct offenses. Accordingly, even if the person who issued the forged document and the person who used it were the same, it was considered that two separate offences were committed, and separate sentences were required. However, with the recent decision of the Supreme Court Criminal General Assembly, this view has changed / has been abolished, and it is now accepted that a single penalty should be imposed. This thesis consists of two main sections. The first section provides a general overview of tax evasion. Within this scope, the concept of tax evasion and tax evasion offenses is first examined; then the reasons, elements, and specific appearance forms of tax evasion offenses are explained. Lastly, the judicial process related to these offenses is explained. Second section focuses on the main subject of the study: the offense of forging or using forged documents. This section begins by analyzing the concepts of documents and forged documents, followed by a discussion on the types of documents in tax law. Then, studies regarding the proof of the offense are reviewed. The elements of the offense, specific forms of appearance, and the conditions of voluntary withdrawal and remorse are then evaluated. Finally, the sanctions and judicial procedures related to the offense are discussed, along with special circumstances that may arise during trial, reasons eliminating criminal liability, and common errors made during the judgment process.