Çağdaş Türk ceza hukukunda ta'zîr benzeri cezaların İslam hukuku açısındnan değerlendirilmesi
Evaluation of ta'zir-like penalties in contemporary Turkish criminal law from the perspective of Islamic law
- Tez No: 981458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tazir cezaları, İslam hukuku, Tazir crimes, Islamic law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma,“Çağdaş Türk Ceza Hukukunda Ta'zir Benzeri Cezaların İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi”hususunu ele almaktadır. İslam Hukukunda ta'zîr cezaları, had, kısas ve diyet gibi Kur'an ve Sünnetle belirlenmiş ceza türlerinin dışında kalan, hâkimin takdirine dayalı cezalardır. Tezde öncelikle İslam ceza hukukunun temel esasları çerçevesinde ta'zîr kavramı detaylı olarak ele alınmış; bu çerçevede ceza türleri arasındaki farklar, ta'zîrin tarihsel gelişimi ve İslam hukuk ekollerine göre farklı yorumları incelenmiştir. Ardından Çağdaş Türk Ceza Hukuku'ndaki benzer uygulamalar analiz edilmiş ve hâkimin ceza tayinindeki takdir yetkisi ile İslam hukukundaki ta'zîr anlayışı arasındaki benzerlikler ve farklılıklar değerlendirilmiştir. Bu bağlamda çalışmada hem normatif hem de mukayeseli bir yöntem kullanılmış, ta'zîr benzeri uygulamaların Çağdaş Türk Ceza Hukuku sisteminde meşruiyeti, işlevi ve sınırları tartışılmıştır. Sonuç olarak, ta'zîr kavramının İslam Hukuku'nda olduğu gibi belirli ilkeler çerçevesinde hâkime geniş bir takdir yetkisi sunduğu, ancak Çağdaş Türk Ceza Hukuku'nda bu yetkinin anayasal ve yasal denetime tabi olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, İslam Hukuku ile Çağdaş Türk Ceza Hukuku arasında ceza adaleti açısından bir köprü kurmayı hedeflenmiştir. Böylece interdispliner olarak gelecek çalışmalara bir perspektif oluşturmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the concept of ta'zîr punishments, which hold a significant place in Islamic criminal law, in the context of contemporary Turkish criminal law. Ta'zîr punishments refer to sanctions that fall outside the fixed penalties (hudud), retributive justice (qisas), and compensatory payments (diyya), and are instead left to the discretion of the judge. The thesis first explores the concept of ta'zîr within the fundamental framework of Islamic criminal law, including distinctions among punishment types, historical development, and the diverse interpretations of different Islamic legal schools. Following this, analogous practices in modern Turkish criminal law are analyzed, with particular attention to the judge's discretionary power in sentencing and how it parallels or diverges from the ta'zîr system. Using both normative and comparative methods, the study discusses the legitimacy, function, and limitations of ta'zîr-like practices within a modern legal framework. It concludes that while Islamic law grants judges a broad discretionary power through ta'zîr, contemporary legal systems impose constitutional and statutory limitations on such discretion. Ultimately, the study aims to build a conceptual bridge between Islamic jurisprudence and contemporary legal practices in terms of criminal justice.