Yayın tasarımında içerik analizi, tasarım geliştirme ve görsel içerikli kitap uygulamaları
Content analysis in publication design, design development and visual book practices
  1. Tez No: 981487
  2. Yazar: ABDUSSELAM FERŞATOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH DENLİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resimli kitaplar, Illustrated books
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
Özet
Görsel içerikli kitaplar yalnızca estetik açıdan değil, kültürel ve sanatsal açıdan da özgün birer değer taşıyıcısı olarak ele alınmıştır. Bu tür kitapların, yalnızca metin odaklı yayınlarla aynı tasarım anlayışıyla üretilmesi, içerikteki görsel anlatım gücünü zayıflatmakta ve eserlerin kalıcı kültürel ve sanatsal katkı potansiyelini sınırlandırmaktadır. Nitelikli bir görsel-metin bütünlüğü, ancak içerik bağlamına duyarlı ve fiziksel yapıyı da kapsayan sanat stratejisi çerçevesinde sağlanabilir. Bu bağlamda, ülkenin kültürel mirasına katkı sunabilecek sanat kitaplarının, içerik analizinden üretim sürecine kadar her aşamasının titizlikle planlanması gerekmektedir. Ayrıca, elektronik kitapların pratik erişim avantajları karşısında tüm içerik türleri için uygun oldukları yanılgısı, özellikle görsel yoğunluklu eserlerin niteliğini tehdit eden bir bakış açısı olarak eleştirilmiştir. Özellikle görsel yoğunluğu yüksek eserler söz konusu olduğunda, fiziksel kitap formunun sunduğu deneyim ve etkileşim düzeyi hâlâ yerini doldurulamaz bir nitelik taşımaktadır. Bu çalışmada,“tasarımda analiz tekniği”temel alınarak görsel içerikli kitapların sistematik biçimde incelenmesi ve içerik yapısına uygun tasarım yaklaşımlarının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Kitap tasarımı yalnızca sayfa düzeninden ibaret görülmemiş; yazım, hazırlık, üretim ve baskı süreçleri dâhil olmak üzere bütüncül bir perspektifle ele alınmıştır. Farklı materyallerin kullanımıyla hedef kitlenin algısına hitap eden çözüm önerilerine odaklanılmış, dijital teknolojilerin ve yeni kuşakların değişen okuma alışkanlıklarının kitap tasarımı üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Uygulama bölümünde ise önerilen analiz ve tasarım yöntemlerinden hareketle örnek içerikler üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Uygulama örneklerinin özgün ve dikkat çekici ve farkındalık oluşturucu olmasına özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Books with visual content are considered not only aesthetically but also culturally and artistically as unique value carriers. The production of such books with the same design approach as text-only publications weakens the visual narrative power of the content and limits the potential for lasting cultural and artistic contribution. A qualified visual-text integrity can only be achieved within the framework of an artistic strategy that is sensitive to the context of the content and includes the physical structure. In this context, art books that can contribute to the cultural heritage of the country need to be meticulously planned at every stage, from content analysis to the production process. In addition, the misconception that electronic books are suitable for all content types in the face of their practical access advantages has been criticised as a perspective that threatens the quality of especially visually intensive works. The level of experience and interaction offered by the physical book form is still irreplaceable, especially when it comes to works with high visual intensity. In this study, it is aimed to systematically analyse books with visual content based on the 'analysis technique in design' and to develop design approaches appropriate to the content structure. Book design is not only considered as page layout; it is handled with a holistic perspective including writing, preparation, production and printing processes. With the use of different materials, solutions that appeal to the perception of the target audience have been focused on, and the impact of digital technologies and the changing reading habits of new generations on book design has been evaluated. In the application section, studies were carried out on sample contents based on the proposed analysis and design methods. Care has been taken to ensure that the application examples are original, remarkable and awareness-raising.