Sultanahmet Camii'ne vakfedilen TİEM 367 ve 403 envanter numaralı mushafların tezhip sanatı açısından mukayeseli analizi
A comparative analysis of the manuscripts registered under inventory numbers TİEM 367 and 403 in terms of illumination art, donated to the Sultanahmet Mosque
  1. Tez No: 981488
  2. Yazar: ŞEYMA YALLIHEP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL ARACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tezhip, Mushaf, I. Ahmet, Sultanahmet Camii, Vakıf, Güzel sanatlar, Süsleme sanatı, Türk el sanatları, Türk kitap sanatları, Türk sanatı, Türk tezhib sanatı, Illumination, Quran Manuscript, Ahmed I, Sultanahmet Mosque, Waqf, Fine arts, Decorative art, Turkish handcrafts, Turkish arts of the book, Turkish art, Turkish illumination art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
Özet
Çalışmada incelenen Mushaflar, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde 367 ve 403 envanter numaralarıyla kayıtlıdır. XVII. yüzyıl Osmanlı Dönemi'ne ait olan bu eserler, I. Ahmet'in hükümdarlığı zamanında hazırlanmış ve padişahın bânisi olduğu Sultanahmet Camii'ne vakfedilmiştir. Araştırmanın ilk aşamasında XVII. yüzyılın siyâsî ve kültürel ortamı ele alındıktan sonra kitap sanatları hakkında bilgiler verilmiş, akabinde vakıf ve Osmanlı vakıf kültürüne ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Son bölümde Mushaf-ı Şerîfler'in genel özellikleri aktarılmış, içerisindeki tezhipli alanlar, ilgili başlıklar altında desen kurgusu, zemin rengi ve motif çeşitliliği açısından analiz edilmiştir. Tezde elde edilen veriler doğrultusunda, yakın tarihlerde tamamlanan bu eserler tezhip tasarımları açısından karşılaştırılmıştır. Mukayeseli olarak analiz edilmiş, eserlerin tezyînâtına dâir tespitler ayrıntılı olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Qur'anic manuscripts examined in this study are registered in the Turkish and Islamic Arts Museum under the inventory numbers 367 and 403. Belonging to the 17th-century Ottoman period, these Works were prepared during the reign of Sultan Ahmed I and were endowed to the Sultanahmet Mosque, which was commissioned by the sultan himself. In the initial stage of the research the political and cultural context of the 17th century is discussed, followed by general information on Ottoman book arts and the institution of waqf (endowment). In the final section, the general features of the Qur'anic manuscripts are presented, and the illuminated sections are analyzed under relevant headings in terms of design layout, background color, and motif diversity. Based on the findings of the thesis, these manuscripts -completed within close chronological proximity- are compared in terms of their illumination designs, and detailed evaluations regarding their ornamentation are provided.