Türk Ceza Hukukunda kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu
The crime of deprivation of liberty in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 981516
  2. Yazar: İLKE SELİN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza hukuku, Hürriyeti tahdit suçu, Kamu hukuku, Temel özgürlükler, Türk ceza hukuku, Criminal law, Deprivation of liberty, Public law, Fundamental freedoms, Turkish criminal law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın konusu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 109. maddesinde düzenlenen kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçudur. Çalışmanın, giriş ve sonuç bölümü haricinde iki bölümü bulunmaktadır. Giriş bölümünde, çalışma konusu olan suç takdim edilmiştir. Çalışmanın“Hürriyet Kavramı, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçunun Hukuki Konusu, Maddi Konusu, Mağduru, Faili ve Unsurları”isimli birinci bölümünde hürriyeti kavramının tarihsel gelişimi ile birlikte Türk hukukundaki gelişim süreci ele alınmış; 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında çalışma konusu suçun nasıl düzenlendiğine yönelik bilgilere yer verilmiş; çalışma konusu suçun hukuki konusu, maddi konusu, mağduru ve failine ilişkin konular kapsamlı şekilde incelenmiştir. Ayrıca, bu bölümde çalışma konusu suçun unsurları kapsamında suçun kesintisiz suç olmasının getirdiği özellikler tartışılmış, suçun maddi ve manevi unsurlarının ne olduğu bilgi ve tartışmalara yer verilerek incelenmiştir. Çalışmanın“Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçunun Nitelikli Halleri, Suçun Özel Görünüş Biçimleri, Etkin Pişmanlık, Müeyyide ve Suçun Muhakemesine İlişkin Bilgiler”başlıklı ikinci bölümünde de suçun nitelikli halleri ayrı başlıklarla detaylı şekilde ele alınmış; suçun özel görünüş biçimleri kapsamında çalışma konusu suça teşebbüs ve iştirak konuları incelenmiş; çalışma konusu suçun diğer suçlarla olan ilişkisi içtima kuralları çerçevesinde değerlendirilmiş; ayrıca çalışma konusu suça yönelik kanunda düzenlenen müeyyideye ve suçun muhakemesine ilişkin bilgilere yer verilmiştir.“Değerlendirme ve Sonuç”başlıklı son bölümde, suçun kanunda düzenlenişi ve suçla ilgili birtakım tartışmalar hakkındaki görüşlerimiz sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the crime of deprivation of liberty which is regulated in Article 109 of the Turkish Penal Code No. 5237. Except for the introduction and conclusion parts, the study consists of two chapters. In“Introduction”part, the subject of the study is presented. In the first part of the study titled“The Concept of Liberty, Legal Subject, Material Subject, Victim, Perpetrator and the Elements of the Crime of Deprivation of Liberty”, the historical development of the concept of liberty and its development process in the Turkish Law are discussed; the regulations about the crime subject to the study are clarified within the scope of Turkish Penal Code No. 765 and Turkish Penal Code No. 5237; legal subject, material subject, victim and the offender of the crime that consists the subject of the study are examined comprehensively. Furthermore, the feature of the crime is discussed within the scope of the elements of the crime, the actus reus and mens rea of the crime were examined one by one via providing information and discussions about the related topic. In the second part of this study titled“The Qualified Versions of the Crime, Special Configurations of the Crime, Effective Remorse, Offence and Information on the Criminal Proceedings of the Crime”, the aggravating causes affecting the crime are discussed; complicity and criminal attempt to this crime are examined within the scope of the special configurations of the crime; the relationship between deprivation of liberty and other crimes regulated in Turkish Penal Code No. 5237 is evaluated pursuant to the rules of aggregation; the conditions of the effective remorse rules are explained; furthermore, the information about the offence, investigation and prosecution rules regulated in law is provided. In the last part titled“Evaluation and Conclusion”, our views on the regulation of the crime and discussions about the crime are presented.