Habeşistan-Osmanlı Devleti ilişkileri (16-19. yüzyıllar)
Abyssinia–Ottoman Empire relations (16th–19th centuries)
  1. Tez No: 981525
  2. Yazar: MOHAMMED ABDULAHİ WAİS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Habeşistan, Osmanlı Devleti, Diplomatik İlişkiler, Jeopolitik ve Ekonomik Bağlar
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Habeşistan ile Osmanlı Devleti arasındaki, 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar uzanan dönüşüm dönemini kapsayan çok yönlü tarihsel ilişkilerin ilgi çekici bir incelemesini sunuyor. Kültürel ve diplomatik dinamiklerin karmaşık dokusunu açığa çıkarmaya odaklanan araştırma, bu iki ülke arasındaki etkileşimi tanımlayan jeopolitik manzarayı, diplomatik ilişkileri, kültürel alışverişleri ve ekonomik bağları derinlemesine incelemeye çalışıyor. Habeşistan ve Osmanlı Devleti'nin küresel ticaret ve güç dinamikleri bağlamındaki stratejik öneminin analiziyle başlayan çalışma, zengin bir dizi birincil kaynaktan faydalanarak multidisipliner bir yaklaşım benimsiyor. Araştırma; anlaşmaları, ittifakları, çatışmaları ve Habeşistan-Osmanlı ilişkilerinin gidişatını şekillendiren kilit durumları incelerken, diplomatik ilişkileri merkeze yer alıyor. Araştırmanın önemli bir yönü, her bölgenin diğerinin sanatı, dili, dini ve sosyal normları üzerindeki derin etkisini ortaya çıkaran kültürel alışverişlerin incelenmesidir. Çalışma, bu kültürler arası etkileşimin bir sonucu olarak ortaya çıkan ortak etkileri ve benzersiz gelişmeleri ortaya çıkararak, bugüne kadar varlığını sürdüren tarihi ve kültürel miraslara ilişkin anlayışımızı zenginleştiriyor. Ekonomik bağlar araştırmanın bir diğer kritik boyutunu oluşturuyor ve ticaret yollarına, ticarete ve hem Habeşistan hem de Osmanlı devleti'nin ekonomik manzaraları üzerindeki karşılıklı etkilere ışık tutuyor. Çalışma, ilişkilerin ekonomik temellerini açığa çıkararak, bu iki ülkenin ticari çabalarında karşılaştıkları karşılıklı yararları ve zorlukları aydınlatıyor. Bu derinlemesine araştırma, özünde, Habeşistan ile Osmanlı Devleti arasındaki tarihsel ilişkileri anlamamıza önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Diplomasi, kültür ve ticaretin iplerini bir araya getirerek 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar sosyo-kültürel ve jeopolitik manzaraları şekillendiren iç içe geçmiş tarihe incelikli bir bakış açısı sağlıyor. Bu araştırma yalnızca geçmişi aydınlatmakla kalmıyor, aynı zamanda Habeşistan ile Osmanlı devletiarasında yüzyıllardır süren dinamik etkileşim yoluyla şekillenen kalıcı miraslara ilişkin anlayışımızı da zenginleştiriyor.
Özet (Çeviri)
This study offers an engaging examination of the diverse historical relations between Abyssinia and the Ottoman Empire, covering the period of transformation from the 16th to the 19th century. Focusing on unraveling the complex fabric of cultural and diplomatic dynamics, the research delves deep into the geopolitical landscape, diplomatic relations, cultural exchanges and economic ties that defined the interaction between these two regions. Beginning with an analysis of the strategic importance of Abyssinia and the Ottoman Empire in the context of global trade and power dynamics, the study adopts a multidisciplinary approach, drawing on a rich array of primary sources. Diplomatic relations take center stage as the research examines the agreements, alliances, conflicts and key personalities that shaped the course of Abyssinian -Ottoman relations. An important aspect of the research is the study of cultural exchanges that reveal the profound influence of each region on the art, language, religion and social norms of the other. The study reveals the common influences and unique developments that have emerged as a result of this cross-cultural fertilization and to develop a unique enrich our understanding. Economic ties constitute another critical dimension of the research and shed much light on trade routes, commerce and their mutual impact on the economic landscapes of both Abyssinia and the Ottoman Empire is holding it. By revealing the economic underpinnings of their relationship, the study illuminates the mutual benefits and challenges these regions faced in their commercial endeavors. This in-depth research, in essence, contributes significantly to our understanding of the historical relations between Abyssinia and the Ottoman Empire. Weaving together the threads of diplomacy, culture and trade, it provides a nuanced perspective on the interwoven history that shaped the socio-cultural and geopolitical landscapes from the 16th to the 19th centuries. This research not only illuminates the past, but also enriches our understanding of the enduring legacies shaped through centuries of dynamic interaction between Abyssinia and the Ottoman Empire. Keyword- Abyssinia, Ottoman Empire,Diplomatic Relations, Geopolitics and Economic Ties.