Ortaokul öğrencilerinin finansal okuryazarlık becerilerinin incelenmesi
An investigation of middle school students' financial literacy skills
  1. Tez No: 981539
  2. Yazar: KÜBRA ULAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF NUR AKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim programları, Finansal okuryazarlık, Ortaokul öğrencileri, Education programs, Financial literacy, Secondary school students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin finansal okuryazarlıkları, Maarif Modeli çerçevesinde ele alınmıştır. Araştırma kapsamında, ortaokul öğrencilerine yönelik uygulanan finansal okuryazarlık eğitiminin öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerine katkısı incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması örneğidir. Araştırma verileri, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Bolu il merkezinde bir devlet okulunda öğrenim gören 25 yedinci sınıf öğrencisinden elde edilmiştir. Veriler, Yiğitbaş, Temeloğlu ve Şimşek (2020) tarafından geliştirilen anket formunun, Maarif Modeli'nde yer alan finansal okuryazarlık becerilerine uyarlanmasıyla toplanmıştır. Anket formu, katılımcılara eğitim öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Ayrıca, derinlemesine veri elde edebilmek amacıyla iki katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, uygulanan finansal okuryazarlık eğitiminin katılımcıların finansal okuryazarlık bütünleşik becerilerini olumlu yönde desteklediğini göstermektedir. Eğitim sürecinde kullanılan dijital oyunların, finansal içeriklerin eğlenceli bir biçimde öğrenilmesine katkı sağladığı ve farklı oyun türleri arasından seçim yapabilme olanağının katılımcıların motivasyonunu artırdığı belirlenmiştir. Katılımcıların, geleneksel öğretim yöntemleri yerine oyun tabanlı etkinliklerle öğrenmeyi tercih ettikleri gözlemlenmiştir. Elde edilen veriler, eğitim sürecinin finansal okuryazarlığın üç temel boyutu olan farkındalık, işlevsellik ve eylemsellik üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu; bu etkinin özellikle farkındalık boyutunda belirginleştiğini göstermektedir. Kısa vadede gözlemlenen bu değişimlerin uzun vadede bireylerin finansal bilinç gelişimine katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Ayrıca; kredi kartı kullanımının erken yaşlarda başladığının tespit edilmesi, öğrencilerin harcama davranışlarını kontrol edebilmeleri ve bilinçli finansal kararlar alabilmeleri açısından erken yaşta finansal okuryazarlık eğitiminin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the financial literacy of middle school students within the framework of the Maarif Model. The study examined the contribution of financial literacy education to middle school students' knowledge and skill levels. The research is a case study, one of the qualitative research methods. The data were collected from 25 seventh-grade students studying at a public school in the city center of Bolu during the 2024–2025 academic year. The data were obtained through a questionnaire form developed by Yiğitbaş, Temeloğlu, and Şimşek (2020), adapted to the financial literacy skills included in the Maarif Model. The questionnaire was administered to the participants twice: before and after the training. In addition, semi-structured interviews were conducted with two participants to obtain in-depth data. Research findings show that the implemented financial literacy training positively supports the integrated financial literacy skills of the participants. It was determined that the digital games used during the training process contributed to learning financial content in an entertaining way, and the ability to choose from different game types increased participants' motivation. It was observed that students preferred learning through game-based activities over traditional teaching methods. The data obtained indicate that the training process has a positive impact on the three fundamental dimensions of financial literacy: awareness, functionality, and action; this effect is particularly pronounced in the awareness dimension. It is anticipated that these changes observed in the short term will contribute to the development of financial awareness in individuals in the long term. In addition, the finding that credit card use begins at an early age reveals the importance of financial literacy education at an early age so that students can control their spending behavior and make conscious financial decisions.