Çevre bilinci ve farkındalığı çalışmaları kapsamında hizmet sektöründe yapılan yeşil pazarlama faaliyetlerinin incelenmesi
Examination of green marketing activities in the service sector within the scope of environmental consciousness and awareness studies
  1. Tez No: 981562
  2. Yazar: BÜŞRA AYSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AND ALGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal sorumluluk, Yeşil pazarlama, İş ahlakı, Social responsibility, Green marketing, Business ethic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda ihtiyaç fazlası üretim ve tüketimin artması başta çevre olmak üzere birçok alanda ciddi zararlar meydana getirmektedir. Dünya ve Türkiye'de meydana gelen orman yangınları, küresel ısınmanın olumsuz etkileri, doğal kaynakların tükenmesi, insan ve hayvan hakları, çevre kirliliği ve benzeri etkenlere dikkat çekmek işletmelerin sosyal sorumluluk çalışmalarına konu olmaktadır. Bu sorunlara çözüm olabilecek bazı başlıklar işletmelerin iletişim çalışmalarında karşımıza çıkmaktadır. İşletmeler hedef kitle üzerinde olumlu imaj ve itibar yaratabilmek ve sürekliliğini sağlamak için çevre konularında popüler bazı kavramları kullanmaya başlamıştır. Bu çalışmalar geleneksel pazarlama anlayışından çevreye duyarlı olma anlayışını temel alan yeşil pazarlama kavramını ortaya çıkarmıştır. Yeşil pazarlama faaliyetleri günümüzde birçok işletme tarafından tercih edilmektedir. Ancak bu faaliyetler hem tüketici hem de üretici açısından emek, özveri ve özen isteyen çalışmaları kapsamaktadır. Tüketicinin bu konulardaki hassasiyeti ve tercihi, üreticinin bu konulara daha duyarlı olmasını sağlamaktadır. Günümüzde hizmet sektöründe de kullanılan yeşil pazarlama faaliyetleri, bankalarında iletişim çalışmalarında tercih ettiği bir konu olmaktadır. Bu çalışmanın amacı hizmet sektöründe özellikle bankacılık alanında faaliyet gösteren işletmelerin yaptığı yeşil pazarlama faaliyetleri üzerine literatür incelemesi yapılmıştır. 300 kişinin katıldığı anket çalışma sonucunda elde edilen veriler analiz edilmiştir. Yapılan araştırmanın sonucunda bankacılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yeşil pazarlama çalışmalarında çevre bilinci ve farkındalığı kavramlarının yer alması, tüketici de olumlu duygu, düşünce ve davranış oluşturmakta ve o markayı tercih etmesinde etkili olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the rise in overproduction and consumption has caused serious damage to many areas, especially the environment. Raising awareness about forest fires occurring globally and in Turkey, the negative effects of global warming, the depletion of natural resources, human and animal rights, environmental pollution, and similar factors are becoming topics of social responsibility activities for businesses. Some topics that can address these problems are emerging in businesses' communication efforts. To create and maintain a positive image and reputation with their target audience, businesses have begun to utilize popular concepts related to environmental issues. These efforts have evolved from traditional marketing to the concept of green marketing, which is based on an environmentally conscious approach. Green marketing activities are currently being favored by many businesses. However, these activities require effort, dedication, and care on the part of both consumers and producers. Consumers' sensitivity and preference for these issues lead producers to be more sensitive to these issues. Green marketing activities, which are also used in the service sector, are a preferred topic in banks' communication efforts. The purpose of this study was to conduct a literature review on green marketing activities conducted by businesses operating in the service sector, particularly in the banking sector. Data obtained from a survey conducted with 300 participants was analyzed. As a result of the research, the inclusion of environmental consciousness and awareness concepts in the green marketing activities of the companies operating in the banking sector can create positive feelings, thoughts and behaviors in the consumer and can be effective in preferring that brand.