Türkiye'de moda müzelerinin incelenmesi
Examination of fashion museums in Türkiye
- Tez No: 981572
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE TEZCAN AKMEHMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Moda ve Müze, Moda Müzesi, Kurum Müzesi, Tasarım ve Müze, Tasarım Müzeleri, Defile, Moda, Moda endüstrisi, Moda sektörü, Moda tarihi, Moda tasarımı, Fashion and Museum, Fashion Museum, Corporate Museum, Design in Museums, Brand-Oriented Museum, Fashion show, Fashion, Fashion idustry, Fashion sector, Fashion history, Fashion design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
ÖZETTÜRKİYE'DE MODA MÜZELERİNİN İNCELENMESİModa ve tasarım alanındaki kültürel miras, moda müzeleri aracılığıyla belgelenmekte ve sergilenmektedir. Türkiye'de tasarım ve moda konusunda kültürel bir birikim olmasına rağmen; bu alanda müzecilik çalışmaları gelişme göstermekte olup; Türkiye'deki moda müzeleri ve bu müzelerin çalışmaları konusunda yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu tez Dünyadaki moda müzelerini inceleyerek Türkiye'deki moda müzesi çalışmalarını değerlendirmektedir. Tezin amacı Türkiye'deki moda müzeleri konusundaki kültürel bellek çalışmalarına katkıda bulunmaktır. Tez araştırmasında niteliksel karma yöntemi kullanılmıştır. Alan yazın taramasının ardından doküman analizi, alan araştırması ve görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Tezde, Dünya'daki moda müzeleri için bir sınıflama yapılarak,müzeler belirlenen türler kapsamda incelenmiştir. Daha sonra bir araştırma ile Türkiye'deki moda müzeleri ve moda müzesi kurmaya yönelik çalışmalar tespit edilmiştir. Bu kapsamda İstanbul'da kurulan Hayatım Vakko Müzesi, Eskişehir'de kurulan Zühal Yorgancıoğlu Moda Tasarım Müzesi moda müzesi örnekleri olarak; Bursa'da kuruluş çalışmaları devam eden Yıldırım Mayruk Moda Tasarım Akademisi ise moda müzesi kurma girişimi olarak incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda Hayatım Vakko Müzesi, bir müze olarak tasarlanmamış olmaması, müze mekânı için ayrı bir alan tahsis edilmeden Vakko Mağazasının bir bölümünde açılması, müze statüsü almamış olması ve belli bir süre açık kaldıktan sonra kapanması gibi nedenlerle bir müze değil, bir sergi olarak değerlendirilmektedir. Bu durumda Zühal Yorgancıoğlu Moda Tasarım Müzesi Türkiye'deki ilk ve tek moda müzesi olarak tespit edilmiştir. Tez araştırması sonucunda Türkiye'de moda müzesi çalışmalarının müzecilik yaklaşımlarının geliştirilmesi gerektiği; belgeleme ve sergileme çalışmalarının yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Türkiye'de de moda tasarımı ve giyim kültürünü paylaşacak moda müzesi çalışmaları kültürel bir miras alanı ve bu mirası gelecek kuşaklara aktarmanın yolu olarak geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEXAMINATION OF FASHION MUSEUMS IN TÜRKİYEThe cultural heritage of fashion and design is documented and exhibited through fashion museums. Although Türkiye has a rich cultural heritage in design and fashion, museum studies in this field are developing, and there is a lack of sufficient research on fashion museums and their operations in Türkiye. This thesis examines fashion museums worldwide and evaluates fashion museum studies in Türkiye. The thesis aims to contribute to cultural memory studies on fashion museums in Türkiye. A qualitative mixed-method approach was employed in the thesis research. Following a literature review, document analysis, field research, and interviews were conducted. The thesis categorizes fashion museums worldwide and examines them within the scope of the specified types. Subsequent research identified fashion museums and efforts to establish fashion museums in Türkiye. In this context, the Vakko My Life Museum, established in Istanbul, and the Zühal Yorgancıoğlu Fashion Design Museum, established in Eskişehir, were examined as examples of fashion museums, and the Yıldırım Mayruk Fashion Design Academy, currently under construction in Bursa, was examined as an attempt to establish a fashion museum. As a result of this review, the Vakko My Life Museum is considered an exhibition rather than a museum due to the following reasons: it was not designed as a museum, it was opened in a section of the Vakko Store without a dedicated museum space, it did not receive museum status, and it closed after a limited period of operation. Therefore, the Zühal Yorgancıoğlu Fashion Design Museum has been identified as the first and only fashion museum in Türkiye. Thesis research has determined that the museological approach to fashion museum studies in Türkiye needs to be improved, and that documentation and exhibition efforts are insufficient. Fashion museum studies in Türkiye, which will share fashion design and clothing culture, should be developed as a cultural heritage site and a way to pass this heritage on to future generations.