Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ataerkil söylemin medyada yeniden üretimi: Kızılcık Şerbeti örneği
Reproduction of gender inequality and patriarchal discourse in the media: The case of Kızılcık Şerbeti
  1. Tez No: 981577
  2. Yazar: MUSTAFA SERHAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERRA İNCİ ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Halkla İlişkiler, Communication Sciences, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ataerkil, Toplumsal cinsiyet, Türk televizyon dizileri, Patriarchal, Gender, Turkish TV series
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, toplum tarafından kadınlara atfedilen geleneksel kadınlık rollerinin, televizyon dizileri aracılığıyla nasıl yeniden üretildiğini incelemek ve medyanın cinsiyetçi stereotipleri sunarak ataerkil toplumdaki kadınların ikincil konumlarını nasıl pekiştirdiğini ortaya koymaktır. Bu bağlamda, ataerkil yapıya ait kodları yeniden üreten ve kadın karakterlerini geleneksel rollerle sınırlandıran“Kızılcık Şerbeti”dizisi örneklem olarak seçilmiştir. Dizinin senaryosunda yer alan söylemler eleştirel söylem analizi yöntemiyle incelenerek, kadın karakterlerin nasıl temsil edildiği ve bu temsillerin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini nasıl yeniden ürettiği analiz edilmiştir. Çalışmanın temel sorunsalı, kadınların gerçek yaşamdaki deneyimlerinin neden dizilerde yeterince temsil edilmediği, dizilerdeki kadın karakterlere rağmen erkek egemen söylemin nasıl devam ettirildiği ve bu söylem içinde kadınların nasıl resmedildiğidir. Ayrıca, kadınların güçlü ve bağımsız bireyler olarak temsil edilmesinin önündeki engeller ve bu temsillerin toplumsal cinsiyet rollerini nasıl şekillendirdiği de çalışmanın odak noktalarından biridir. Feminist teori perspektifinden hareketle, bu teori ışığında,“Kızılcık Şerbeti”dizisindeki kadın karakterlerin temsilleri, ataerkil toplum yapısı içindeki konumları ve bu temsillerin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini nasıl yeniden ürettiği eleştirel bir şekilde analiz edilmiştir. Eleştirel söylem analizi yöntemi, dizideki diyalogları toplumsal cinsiyet rollerinin nasıl inşa edildiğini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how traditional femininity roles ascribed to women by society are reproduced through television series and to reveal how the media reinforces the secondary status of women in a patriarchal society by presenting gendered stereotypes. In this context, the series Kızılcık Şerbeti was selected as a case study due to its reproduction of patriarchal codes and its confinement of female characters to traditional roles. The discourses in the series' script were analyzed using critical discourse analysis to explore how female characters are represented and how these representations reproduce gender inequality. The main problematics of the study are: why women's real-life experiences remain underrepresented in TV series, how male-dominated narratives persist despite the presence of female characters, and how women are framed within these narratives. Additionally, the study focuses on the barriers to representing women as strong and independent individuals and how these portrayals shape gender roles. From a feminist theoretical perspective, the representations of female characters in Kızılcık Şerbeti are critically analyzed in terms of their positioning within patriarchal structures and their role in reproducing gender inequality. The critical discourse analysis method aims to uncover how gender roles are constructed through the series' dialogues.