Gediz nehri sularının mikrobiyolojik kalitesinin ve fizikokimyasal parametrelerinin belirlenmesi
An Investigation on the microbiological quality and physicochemical parameters of Gediz river
- Tez No: 98160
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Gediz Nehri, Su kirliliği, Toplam Koliform, Fekal Koliform, Toplam Canlı, Bulanıklık, İletkenlik
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Bu çalışmada; Ege Denizi ve İzmir Körfezinin kirlenmesinde etkili olan, daha çok evsel kaynaklı ve endüstriyel sanayi kuruluşlarından gelen, içerik yönünden farklı atıklarla kirlenen Gediz Nehri sulan 1999 yılı Ocak-Aralık aylan boyunca.hava şartlarına bağlı olarak 20 veya 30 günde bir periyodik olarak incelenmiştir. Kirletici öğeleri yoğun olarak taşıyan Gediz Nehrinde, Nif Çayının nehre giriş noktasından itibaren Manisa çıkışına kadar olan bölgede belirli istasyonlardan alınan örneklerin bazı özelliklerini ve kirliliğini gösterir parametreler ölçülmüştür. Bu parametreler, çözünmüş oksijen, pH,sıcaklık,toplam canlı organizma ile toplam ve fekal koliform'dur. Bunlann yanında kirlilik parametresi olmayıp, sadece su ortamına özgü canlılara, göreceli etkisi olabilen özelliklerden; bulanıklık ve iletkenlik ölçümleri de yapılmıştır. Böylece Gediz Nehri'nin fizikokimyasai ve mikrobiyolojik parametrelerinin yıllık ortalama değerleri: Sıcaklık 18.2 °C; pH 7.5; Bulanıklık 352 mg/l.; İletkenlik 0.10 s/m; Çözünmüş Oksijen 3.8 mgA;Toplam Canlı Organizma 2x106 CFU/ml.;Toplam Koliform sayısı 3x105 EMS/100 mi. ve Fekal Koliform sayısı 4x1 03 EMS/100 mi. olarak bulunmuştur. Bu elde edilen verilerin var olan standartlarla uygunluğu karşılaştırılmış olup sonuçta bunlann büyük çoğunluğunun standartları vermediği ve normal değerlerin dışında olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the water samples from Gediz river, which is effective in the pollution of Eagean sea and Izmir Harbour, polluted especially by domestic and industrial sources and contaminated by different wastes, have been investigated from January until December 1999, one time within 20-30 days depending on weather conditions. In the Gediz river, which contains high amounts of pollutans, the pollution showing parameters and the samples structures have been measured from different stations located from the starting point of Nif stream to the exit of Manisa. These parameters are dissolved oxygen, pH, temperature, the number of coliform bacteria in total and fecal. Moreover, turbidity and conductivity, which may have an effect on aquatic organisms were also measured, although they are not considered as pollution parameters. The yearly means of physico-chemical and microbiological parameters of Gediz River are as follows: Temparature, 18.2 °C; pH 7.5 ; Turbidity, 352 mg/l.; conductivity, 0.10 s/m- Dissolved Oxygen 3.8 mg/l.; Total Viable, 2x106 CFU/ml.;Total Coliform Bacteri, 3x10s EMS/1 00ml. and Fecal Coliform Bacteria 4x1 03 EMS/1 00ml. After comparing the obtained results with the standarts, as a conclusion, it was found that the values in most of studied parameters were abnormal from the standart normal values. Kev Words: Gediz River, Water pollution, Total Coliform Bacteria, Fecal Coliform Bacteria, Total viable.Turbidity, Conductivity.