Deprem sebebiyle iç göçe maruz kalan kadınların yeni yerleşim yerine uyum sürecinin incelenmesi (06 Şubat 2023 Depremi)
Examining the adaptation process of women exposed to internal displacement due to the earthquake to their new settlement (February 6, 2023 Earthquake)
  1. Tez No: 981633
  2. Yazar: GÜLŞAH YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH BERKANT PATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal afetler, Türk kadını, İç göçler, Natural disasters, Turkish women, Internal migrations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında iç göçe maruz kalan kadınların yeni yerleşim yerlerine uyum süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Afet sonrası ortaya çıkan göç olgusu, sadece fiziksel bir yer değiştirme değil; aynı zamanda toplumsal, ekonomik ve psikolojik boyutlarıyla derin bir dönüşüm sürecini ifade etmektedir. Kadınların göç deneyimi, toplumsal cinsiyet rolleri çerçevesinde şekillenmekte ve bu roller, afet sonrası yeniden yapılanma süreçlerinde kadınların karşılaştığı güçlükleri daha da belirgin hale getirmektedir. Bu bağlamda, araştırmada toplumsal cinsiyet perspektifinden hareketle, kadınların yeni yaşam alanlarına entegrasyon süreçleri, karşılaştıkları sosyal, ekonomik, kültürel ve psikolojik zorluklar ve bu zorluklarla baş etme stratejileri ele alınmıştır. Nitel araştırma desenlerinden bütüncül tek durum deseniyle yapılandırılan bu çalışma, Osmaniye ilinde yer alan konteyner kentlerde yaşamlarını sürdüren 12 kadın katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş; kadınların göç sonrası karşılaştığı başlıca problemler, barınma ve güvenlik endişeleri, sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan zorluklar, sosyal dışlanma, ekonomik bağımsızlık eksikliği ve psikososyal travmalar olarak belirlenmiştir. Ayrıca kadınların; çoklu kırılganlıklara rağmen dayanışma ağlarını aktif biçimde kurdukları, çocuklarının eğitimi için özneleşme pratikleri sergiledikleri ve toplumsal cinsiyet rollerini yeniden müzakere etmeye yönelik bireysel başa çıkma stratejileri geliştirdikleri tespit edilmiştir. Araştırma bulguları, afet sonrası göç süreçlerinde kadınların özgün ihtiyaçlarının yeterince karşılanamadığını ve uyum süreçlerinin toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini göstermektedir. Bu bağlamda, afet sonrası planlamalarda toplumsal cinsiyet duyarlılığı gözetilerek psikososyal destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması, kadınlara özel sosyal alanların güçlendirilmesi ve eğitim, sağlık gibi temel hizmetlere erişimin cinsiyet eşitliğine dayalı olarak düzenlenmesi önerilmektedir. Bu çalışma, afetlerin sosyal etkilerini kadın bakış açısıyla anlamaya yönelik literatüre katkı sunmakta ve afet sonrası yeniden yapılanma politikalarına yön verecek öneriler geliştirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the adaptation processes of women subjected to internal migration following the earthquakes centered in Kahramanmaraş on February 6, 2023. The phenomenon of post-disaster migration is not merely a physical displacement but also represents a profound transformation encompassing social, economic, and psychological dimensions. Women's migration experiences are shaped within the framework of gender roles, which, in turn, exacerbate the challenges they face in post-disaster reconstruction processes. Within this context, the research adopts a gender perspective to analyze the integration processes of women into their new living environments, the social, economic, cultural, and psychological difficulties they encounter, and the strategies they employ to cope with these challenges. This study, structured using the holistic single-case design, employs a qualitative research methodology. It was conducted through semi-structured interviews with 12 women residing in container cities in the province of Osmaniye. The collected data were analyzed using the descriptive analysis method, revealing the primary issues faced by women post-migration, including concerns about housing and security, difficulties in accessing healthcare services, social exclusion, lack of economic independence, and psychosocial trauma. Additionally, women were observed to engage in solidarity networks, strive for their children's education, and develop individual coping mechanisms for daily life challenges. The findings indicate that post-disaster migration processes fail to adequately address the unique needs of women and that their adaptation cannot be assessed independently of gender inequalities. In this regard, the study recommends that post-disaster planning incorporate gender-sensitive approaches, including expanding psychosocial support services, strengthening women-specific social spaces, and ensuring equal access to essential services such as education and healthcare. This research contributes to the literature by offering a female perspective on the social impacts of disasters and aims to inform post-disaster reconstruction policies.