Haldun Taner kabare tiyatrosunda dekorun dramatik işlevi: gelenekselden modern sahne düzenine geçiş
The dramatic function of stage design in Haldun Taner cabaret theater: The transition from traditional to modern staging
  1. Tez No: 981634
  2. Yazar: BEKİR BEĞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÖZHANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Political Science, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Haldun Taner, Kabare Tiyatrosu, Sahne Tasarımı, Halk tiyatrosu, Haldun Taner, Theatre, Stage Design, Folk theatre
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışmada Türkiye de kabare tiyatrosunun öncülerinden olan Haldun Taner'in, kabare tiyatrosu için kaleme aldığı oyunların sahne düzenlemesi ve anlatım biçimlerinin çözümlenmesi amaçlanmaktadır. Haldun Taner'in tiyatro sanatına kazandırdığı özgün yapıtların ve Türk tiyatrosuna bu anlamda sunduğu hizmetlerin yalnızca metin düzeyinde değil, sahneleme ve mekân düzenlemeleri ve tasarımı açısından da incelenmesi hem Türk tiyatro tarihi hem de çağdaş sahne tasarımı açısından önemli katkılar sunmaktadır. Tezin odaklandığı“Kabare Tarzı”, Taner'in geleneksel Türk tiyatrosu öğeleriyle epik ve kabare tiyatro yaklaşımını harmanladığı, oyunlarda ön plana çıkan, seyirci ile doğrudan ilişki kuran, çok işlevli ve simgesel sahne düzenlemesi anlayışını tanımlamak üzere ele alınmıştır. Bu kapsamda Taner'in oyun metinleri ile sahnelemelerine ilişkin arşivsel veriler, görsel dökümantasyonlar ve akademik kaynaklar bir araya getirilmiş; dekor çözümlemeleri estetik anlatı ve işlevsellik açısından değerlendirilmiştir. Çalışmada, Türk tiyatrosunun zengin mirasına katkı sunmak hedeflenmiştir. Çalışma bu yönüyle, hem tiyatro alanında çalışan araştırmacılar hem de sahne sanatları ile ilgilenen tasarımcılar için kaynak nitiliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the use of set design, stage aesthetics, and narrative techniques in the cabaret theatre and plays of Haldun Taner, one of the pioneers of epic theatre and cabaret theatre in Turkey. Examining the unique structures Taner contributed to the art of theatre not only at the level of the written text but also in terms of staging, spatial arrangements, and design offers significant insights for both the history of Turkish art and contemporary stage design. The thesis focuses on the“Cabaret Style”, a term used to describe Taner's blend of traditional Turkish theatre elements with epic and cabaret theatre approaches. This style, which comes to the forefront in his plays, establishes a direct relationship with the audience and is characterised by a multi-functional and symbolic understanding of set design. In this context, archival material, visual documentation, and academic sources relating to Taner's play texts and stagings have been compiled, and the set designs have been analysed from the perspectives of aesthetic expression and functionality. This thesis has been written with the aim of contributing to the rich heritage of Turkish theatre. This work aims to serve as a guide for both researchers working in the field of theatre and designers interested in the performing arts.