Yapraktan uygulanan değişik çeşit ve dozlardaki çinkolu gübrelerin buğdayda (triticum aestivum L.) verim ve verim öğeleri üzerine etkisi
The Effects of foliar zinc fertilizers and rates on yield and yield components 'Tir' wheat (triticum aestivum L.)
  1. Tez No: 98164
  2. Yazar: FERHAT REŞAT SELEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÜLKER, YRD. DOÇ. DR. RÜSTEM APAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tir buğdayı, çinkolu gübre çeşitleri, çinko dozları, verim ve verim öğeleri, Tir Wheat, zinc fertilizers, zinc doses, yield and yield components m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET YAPRAKTAN UYGULANAN DEĞİŞİK ÇEŞİT VE DOZLARDAKİ ÇİNKOLU GÜBRELERİN BUĞDAYDA {Triticum aestbnım L.) VERİM VE VERİM ÖĞELERİ ÜZERİNE ETKİSİ SELEN, Ferhat Reşat Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet ÜLKER Eylül 2000, 39 sayfa Deneme, 1998-99 vejetasyon döneminde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme arazilerinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, Van ekolojik koşullarında değişik çeşitteki (Docto-Zinc-15 ve Extra Proteinate Çinko) çinkolu gübrelerin, artan dozları (0, 7.5, 15.0, 22.5 ve 30.0 g Zn/da) buğdayda sapa kalkma dönemlerinde yapraktan uygulanarak, verim ve verim öğeleri (bitki boyu, metrekaredeki başak sayısı, başak tane verimi, bin tane ağırlığı, tane verimi, toplam verim ve hasat indeksi) üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deneme, tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekrarlamalı ve 51 parsel olarak kurulmuştur. Denemede çinkolu gübre çeşitleri ve artan çinko dozlarının bin tane ağırlığı ile hasat indeksi dışmda incelenen diğer verim ve verim öğelerine etkileri istatistik! olarak % 1 ve % 5 seviyelerinde etkili bulunmuştur. Tane verimi (kg/da) yönünden çinkolu gübrelerin artan dozları istatistiki olarak % 1 seviyesinde etkili olmuş, en yüksek tane verimi 152.0 kg/da ile 300 g/da Extra Proteinate Çinko isimli çinkolu gübrenin ikinci dozundan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF FOLIAR ZINC FERTILIZERS AND RATES ON YIELD AND COMPONENTS OF“TİR”WHEAT (Triticum aestivum L.) SELEN, Ferhat Reşat Msc, Field Crops Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÜLKER September 2000, 39 pages This research was conducted to investigate the effect of two zinc fertilizers (Docto-Zinc-15 and Extra Proteinate Zinc) and five doses of zinc (0, 7.5, 15.0, 22.5 and 30.0 g Zn/da) on yield and yield components of Tir Wheat in Van in the 1998- 99 growing season. Increasing rates of both of zinc fertilizers were applied to wheat. It was observed that plant height, the number of spike per squar meter, grain yield per spike, thousand grain weight, grain yield, total yield and harvest index. The research was arranged to randomized block experimental desing as factorial with three replications. The effects of zinc doses of two zinc fertilizers on grain yield and yield components were significant, except thousand grain yield and harvest index. The highest grain yield obtained from 300 g/da Extra Proteinate Zinc (152 kg/da).