Bazı börülce (Vigna unguiculuta L. Walp.) çeşitlerine uygulanan mikrobiyal gübrelerin teknolojik özelliklerine ve mineral madde içeriklerine etkisi
The effect of microbial fertilizers applicated to some cultivars of cowpea (Vigna unguiculuta L. Walp.) on their technological properties and mineral material content
  1. Tez No: 920630
  2. Yazar: EKREM AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Börülce, Mikrobiyal, Mineral madde, Pişme süresi, Şişme indeksi, Cowpea, Microbial, Mineral matter, Cooking time, Swelling index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
BAZI BÖRÜLCE(Vigna unguiculuta L. Walp.) ÇEŞİTLERİNE UYGULANAN MİKROBİYAL GÜBRELERİN TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE VE MİNERAL MADDE İÇERİKLERİNE ETKİSİ Ekrem AKTAŞ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Şubat 2025 Danışman: Doç. Dr. Hamdi ÖZAKTAN ÖZET Bu çalışma, bazı börülce çeşitlerine yapraktan farklı mikrobiyal gübre uygulamalarından elde edilen tanelerin teknolojik özellikleri ve mineral madde içeriklerini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma 2022 yetiştirme sezonunda Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezine ait deneme arazisinde yürütülmüştür. Elde edilen Akkız 86 ve Karagöz 86 börülce çeşitlerinin taneleri materyal olarak kullanılmıştır. Teknolojik parametrelerden kuru ağırlık 17.98 – 19.29 g, kuru hacim 18.16 – 20.66 ml, yaş ağırlık 42.15 – 46.53 g, yaş hacim 44.16 – 47.83 ml, su alma kapasitesi 0.24 – 0.27 g/adet, su alma indeksi %1.33 – 1.66, hidrasyon katsayısı % 132.80 – 142.55, şişme kapasitesi 0.256 – 0.296 ml/tane, şişme indeksi % 2.25 – 2.63, birim hacim ağırlığı 0.93 – 0.99 g/ml, pişme süresi 18.16 – 20.16 dk ve pişme sonrasında dağılan tane sayısı 0.33 – 2.66 adet arasında değişim göstermiştir. Çeşit * bakteri interaksiyonundan elde edilen ortalama değerler incelendiğinde tanedeki bor 17.457-14.200 ppm, kalsiyum 1127.27-859.86 ppm, bakır 13.963-10.330 ppm, demir 42.590-25.923 ppm, potasyum 8104.8-6150.9 ppm, magnezyum 1811.29-1260.25 ppm, mangan 18.493-12.520 ppm, fosfor 5258.68-3621.19 ppm, kükürt 1091.97-3621.19 ppm ve çinko 56.53-36.887 ppm arasında değişim göstermiştir. Sonuç olarak, mikrobiyal gübrelerin börülce bitkisinin bazı teknolojik özellikleri ile tanedeki besin içeriği üzerinde bazı olumlu etkiler oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF MICROBIAL FERTILIZERS APPLICATED TO SOME CULTIVARS OF COWPEA (Vigna unguiculuta L. Walp.) ON THEIR TECHNOLOGICAL PROPERTIES AND MINERAL MATERIAL CONTENT Ekrem AKTAŞ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, February 2025 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hamdi ÖZAKTAN ABSTRACT This study was carried out to investigate the technological characteristics and mineral matter contents of grains obtained from different foliar microbial fertilizer applications to some cowpea cultivars. The research was conducted in the experimental field of Erciyes University Agricultural Research and Application Center in the 2022 growing season. The grains of Akkız 86 and Karagöz 86 cowpea varieties were used as material. Among the technological parameters, dry weight 17.98 - 19.29 g, dry volume 18.16 - 20.66 ml, wet weight 42.15 - 46.53 g, wet volume 44.16 - 47.83 ml, water uptake capacity 0.24 - 0.27 g/piece, water uptake index 1.33 - 1.66%, hydration coefficient 132.80 - 142. 55%, swelling capacity 0.256 - 0.296 ml/grain, swelling index 2.25 - 2.63%, unit volume weight 0.93 - 0.99 g/ml, cooking time 18.16 - 20.16 min and number of grains dispersed after cooking 0.33 - 2.66 pieces. When the mean values obtained from cultivar * bacteria interaction were examined, boron 17.457-14.200 ppm, calcium 1127.27-859.86 ppm, copper 13.963-10.330 ppm, iron 42.590-25.923 ppm, potassium 8104. 8-6150.9 ppm, magnesium 1811.29-1260.25 ppm, manganese 18.493-12.520 ppm, phosphorus 5258.68-3621.19 ppm, sulfur 1091.97-3621.19 ppm and zinc 56.53-36.887 ppm. In conclusion, microbial fertilizers had some positive effects on some technological characteristics of cowpea plant and nutrient content in grain.