Doğum öncesi eş destekli ve uygulamalı emzirme eğitiminin annelerin emzirme başarısına ve öz yeterliliğine etkisi
The effect of antenatal father-supported and hands-on breastfeeding education on mothers' breastfeeding success and self-efficacy
- Tez No: 981654
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM AKBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Babalar, Başarı, Ebelik, Emzirme, Eğitim, Fathers, Success, Midwifery, Breast feeding, Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Randomize kontrollü deneysel tipte yapılan bu araştırma, doğum öncesi eş destekli ve uygulamalı emzirme eğitiminin annelerin emzirme başarısı ve özyeterliliğine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma kontrol grubunda 42, müdahale 1 grubunda 44 ve müdahale 2 grubunda 45 kişi ile yürütülmüştür. Araştırma süreci üç izlemden oluşmuştur. Veriler tanıtıcı bilgi formu, LATCH Emzirme Tanılama ve Değerlendirme Ölçeği ve Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği (Antenatal-Postpartum Kısa Form) ile toplanmıştır. Müdahale 1 grubuna uygulamalı eğitim, müdahale 2 grubuna eş destekli ve uygulamalı eğitim verilmiştir. Kontrol grubuna ise rutin standart emzirme eğitimi verilmiştir. LATCH ölçeğine göre kontrol grubunun ortanca puanı 6,5, müdahale 1 grubunun ortanca puanı 7 ve müdahale 2 grubunun ortanca puanı 7'dir. Grup zaman etkileşimine göre LATCH ölçeği ortanca puanları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir (p<0,001). Kontrol grubu ve müdahale 1 grubu içerisinde zamanlar arasında anlamlı bir fark yok iken müdahale 2 grubunda zamanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır. Zamanlar içerisinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur. Emzirme Öz Yeterlilik ölçeği ortanca puanı kontrol grubunda 45,5, müdahale 1 grubunda 45,5 ve müdahale 2 grubunda 50'dir. Grup fark etmeksizin zaman etkisi oldukça anlamlı ve güçlü düzeydedir. (ATS=173,347, p<0,001, EB=0,571). Grup x Zaman etkileşiminin güçlü düzeyde bir etkiyle anlamlı olduğu belirlenmiştir (ATS=117,742, p<0,001, EB=0,475). Genel grup etkisi ise anlamlı değildir. (p = 0,110). Bulgular doğrultusunda sonuç olarak doğum öncesi dönemde verilen eş destekli ve uygulamalı emzirme eğitiminin, annelerin emzirme öz yeterliliğini anlamlı düzeyde artırdığı, emzirme başarısında ise zamana bağlı olarak olumlu bir etkisi olduğu söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
This randomized controlled experimental study aimed to evaluate the effect of prenatal father-involved practical breastfeeding education on maternal breastfeeding success and self-efficacy. The study included 42 participants in the control group, 44 in intervention group 1, and 45 in intervention group 2. The process consisted of three follow-ups. Data were collected using the Descriptive Information Form, the LATCH Breastfeeding Assessment Tool, and the Breastfeeding Self-Efficacy Scale (Antenatal-Postpartum Short Form). Intervention group 1 received practical breastfeeding education; intervention group 2 received father-involved practical breastfeeding education. The control group received routine standard breastfeeding education. Median LATCH scores were 6.5 in the control group, 7 in intervention group 1, and 7 in intervention group 2. A significant group × time interaction was found in LATCH scores (p <0.001). While no significant change occurred over time in the control and intervention 1 groups, a significant improvement was observed in intervention group 2. No significant differences were found between groups at specific time points. Regarding breastfeeding self-efficacy, median scores were 45.5 (control), 45.5 (intervention 1), and 50 (intervention 2). A strong effect of time was observed regardless of group (ATS = 173.347, p <0.001, ES = 0.571). The group × time interaction was also significant (ATS = 117.742, p <0.001, ES = 0.475), whereas the overall group effect was not (p = 0.110). In conclusion, father-involved practical breastfeeding education during the prenatal period significantly improved maternal breastfeeding self-efficacy and had a positive time-dependent effect on breastfeeding success.