Başarıya götüren aile yapısında ebeveynlerin rolü: Doğan Cüceloğlu'nun kitapları ekseninde değerler eğitimi
The role of parents in a success-promoting family structure: values education in the context of Doğan Cüceloğlu's works
  1. Tez No: 981653
  2. Yazar: EMİNE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler eğitimi, Din eğitimi, Values education, Religious education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Doğan Cüceloğlu'nun Geliştiren Anne Baba ve Başarıya Götüren Aile kitapları kapsamında, değerler eğitiminin nasıl aktarıldığını ortaya koymaktır. Araştırmada, bireylerin kişisel gelişiminde ve toplumsal yaşamlarında değerler eğitiminin oynadığı temel rolü vurgulamayı hedeflerken, aynı zamanda ebeveynlerin çocuk gelişimindeki kritik etkilerini de gözler önüne sermektedir. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından değerler eğitimi kılavuzunda yer alan on kök değer arasında bulunan; adalet, şükür, barış, sorumluluk, sabır, saygı, hoşgörü, erdemli olmak, sevgi, yardımlaşma ve dayanışma, tutumluluk, dürüstlük, özgüven ve duyarlılık gibi önemli unsurların, incelenen kitaplarda mevcut olduğu tespit edilmiştir. Veri toplama sürecinde MEB tarafından belirlenen 10 kök değer incelenmiş, her iki kitap baştan sona okunarak içeriklerinde yer alan değerler sistematik biçimde belirlenmiş; bu değerler, değerler eğitimi perspektifinden ele alınmak üzere doküman analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Doküman analizi yöntemi kullanılarak betimsel analiz yaklaşımıyla, her iki eserde yer alan değer söylemleri incelenmiş; hangi değerlere vurgu yapıldığı, bu değerlerin hangi kurumlar aracılığıyla aktarıldığı ve okuyucuya nasıl sunulduğu ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre her iki kitapta da özellikle saygı ve sevgi değerlerine yoğun vurgu yapıldığını; ayrıca sorumluluk ve özgüven kavramlarının da önemli ölçüde yer aldığını ortaya koymuştur. Elde edilen veriler, Cüceloğlu'nun eserlerinin değerler açısından zengin içerikler barındırdığını ve okuyuculara kapsamlı bir değerler eğitimi sunduğunu göstermektedir. Ayrıca, bu kişisel gelişim kitaplarının, MEB'in belirlediği kök değerler doğrultusunda ilgili kurumlar tarafından desteklenerek yaygınlaştırılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal how values education and religious values are transmitted in Doğan Cüceloğlu's books Geliştiren Anne Baba (Developing Parents) and Başarıya Götüren Aile (The Family that Leads to Success). The research seeks to emphasize the fundamental role that values education plays in individuals' personal development and social lives while also highlighting the critical impact of parents on child development. Among the ten core values included in the values education guide published by the Ministry of National Education (MEB)—which encompass important elements such as justice, gratitude, peace, responsibility, patience, respect, tolerance, being virtuous, love, cooperation and solidarity, thrift, honesty, self-confidence, and sensitivity—it was determined that these values are present in the examined books.During the data collection process, the ten core values defined by the MEB were examined, and both books were read thoroughly to systematically identify the values embedded in their content. These values were then evaluated from the perspectives of values education and religious values using a document analysis method. By employing the document analysis method with a descriptive analysis approach, the value discourses in both works were examined in detail to determine which values were emphasized, through which institutions these values were transmitted, and how they were presented to the reader.The findings indicate that both books place particular emphasis on the values of respect and love, while the concepts of responsibility and self-confidence are also significantly represented. The data demonstrate that Cüceloğlu's works contain rich value-based content and provide readers with a comprehensive values education. Moreover, it is concluded that these personal development books should be supported and disseminated by relevant institutions in accordance with the core values established by the MEB.