Finansal esneklik ve bileşenlerinin çalışma sermayesi üzerindeki etkisi: Borsa İstanbul üzerine araştırma
Financial flexibility and the effect of its components on working capital: A study on Borsa Istanbul
  1. Tez No: 981665
  2. Yazar: DİLARA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal esneklik, nakit esnekliği, borç esnekliği, çalışma sermayesi, Financial flexibility, cash flexibility, debt flexibility, working capital
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Finansal esneklik, bir firmanın mevcut kaynaklarını ve borçlanma kapasitesini, beklenmedik yatırım fırsatlarında ve ani nakit ihtiyaçları karşısında hızlı ve etkili bir biçimde kullanabilme yeteneğini ifade etmektedir. Çalışma sermayesi yönetimi açısından finansal esneklik, firmaların kısa vadeli yükümlülük ve borçlarını karşılama kapasitesini güçlendirerek likidite riskinin azaltılması ve firmanın operasyonel sürekliliğinin sağlanmasına katkı sunmaktadır. Yedek borç kapasiteleri ve/veya kullanılmayan nakit rezevleri aracılığıyla finansal esneklik sağlayan firmalar, aniden ortaya çıkan finansman gereksinimlerinde daha önce kullanılmamış nakit ve borç kapasitesinin ortaya çıkarabilceği fırsat maliyetlerini minimize ederek hızlı tepki verebilme potansiyeline sahip olmaktadır. Bu araştırmada finansal esnekliğin çalışma sermayesi gereksinimi üzerindeki etkileri hem nakit esnekliği hem de borç esnekliği bileşenleri temelinde incelenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca, firmaların çalışma sermayesi gereksinimi ile faaliyet nakit akışı, firma büyüklüğü, brüt kâr marjı, firma büyümesi, finansal sıkıntı ve piyasa değeri/defter değeri oranı gibi firma özelindeki faktörler arasındaki ilişkininin yönü ve düzeyinin analiz edilmesi de amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, Borsa İstanbul'a (BİST) kayıtlı finansal olmayan firmaların 2007-2023 dönemine ait finansal tabloları kullanılmış ve Stata programında panel veri analizine dayalı sabit etkiler modeli kullanılarak inceleme yapılmıştır. Elde edilen bulgularda, finansal esnekliğin çalışma sermayesi gereksinimi üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir. Finansal esneklik bileşenleri ayr ayrı incelendiğinde ise sadece borç esnekliğinin çalışma sermayesi gereksinimi üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunduğu;buna karşılık nakit esnekliğinin çalışma sermayesi gereksinimi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, çalışma sermayesi gereksinimi üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olan firma özelindeki tek değişkenin finansal sıkıntı olduğu ve bu etkinin negatif yönlü olduğu gözlenmlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Financial flexibility refers to a firm's ability to effectively and rapidly utilize its existing resources and borrowing capacity when confronted with unexpected investment opportunities and sudden liquidity needs. From the perspective of working capital management, financial flexibility improves firms' ability to fulfill short-term obligations and debts, thereby lessening liquidity risk and contributing to the continuity of operations. Firms that maintain financial flexibility through unused debt capacities and/or unused cash reserves have the potential to respond quickly to unexpected financing needs by minimizing the opportunity costs that may arise from previously unused cash and borrowing capacity. This study aims to investigate the impact of financial flexibility on working capital requirements through the dimensions of cash flexibility and debt flexibility. Furthermore, the study aims to examine the nature and extent of the relationship between firms' working capital requirements and firm-specific factors such as operating cash flow, firm size, gross profit margin, firm growth, financial distress, and the market-to-book ratio. For the period 2007–2023, this study analyzed financial statements of non-financial firms listed on Borsa Istanbul (BIST) and the analysis was carried out using a panel data–based fixed effects model implemented in Stata. The findings revealed that financial flexibility has a positive and statistically significant effect on working capital requirements. When the components of financial flexibility were examined separately, it was found that only debt flexibility had a positive and statistically significant effect on working capital requirements, whereas cash flexibility had no statistically significant effect. In addition, among the firm-specific variables, financial distress was observed to be the only variable with a significant effect on working capital requirements, and this effect was negative.