Metaverse ve elektronik ağızdan ağıza iletişimi benimseme niyetinin bilgi benimseme ve tutum bulaşma modeliyle incelenmesi
Examining metaverse and electronic word-of-mouth adoption intention through the information adoption and attitude contagion model
- Tez No: 981673
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ZEREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Metaverse, bilgi benimseme modeli, elektronik ağızdan ağıza iletişim, tutum bulaşma teorisi, tüketicinin benimseme niyeti, Metaverse, information adoption model, electronic word of mouth communication, attitude contagion theory, consumer adoption intention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Yeni ürünler, markalar ve teknolojilerin benimsenme süreçlerinde elektronik iletişim araçlarıyla dijitalleşmenin rolü ve etkisi gün geçtikçe artmaktadır. Sosyal medyanın yaygınlaşması, bilginin karşılıklı/çift yönlü olarak aktarılmasının ve yaygınlaşmasının önünü açmıştır. Günümüzde bir ürün veya hizmetle ilgili yenilikçi fikirler veya görüşler, web siteleri veya sosyal medya platformları aracılığıyla açıkça ifade edilebilmektedir. Tüketiciler ise bu tür bilgilerle etkileşime girdiklerinde, ilgili ürün veya hizmete yönelik algıları pekişmektedir. İnternetin geleceği olarak adlandırılan Metaverse ise, çevrim içi platformlar aracılığıyla duyurulmuş ve oldukça dikkat çekmiştir. Tüketicilerin yorumları ve etkileşimleri ise kavramın yaygınlaşmasına katkıda bulunmuş, sadece 2021 yılında Metaverse kelimesini aratanların oranı %7.200 artmıştır. Elektronik ağızdan ağıza iletişim bu bağlamda, bilgi dönüşümü için bir temel oluştursa da, alınan bilginin gerçek etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bu etki yeni ürünlerin kabul ve benimseme süreçlerinde de etkili olmaktadır. Yeni bir ürün veya hizmetle ilgili çevrim içi platformlar aracılığıyla diğer insanların yorum veya paylaşımlarından bilgi edinen kişilerin, aldıkları bilgiye verdikleri tepki, temelde üç ana faktöre bağlıdır. Bunlar, kişinin bireysel olarak ürüne olan ilgilenimi, bilgi kaynağının güvenilirliği ve kişinin çevresel etkilere maruz kaldığı sosyal etkidir. Bu çalışmanın amacı, Metaverse'ü ve elektronik ağızdan ağıza iletişimi benimseme niyetinin bilgi benimseme modeli ve tutum bulaşma teorisi çerçevesinde açıklamaya çalışmaktır. Bu amaçla, 800 gönüllü katılımcıyla gerçekleştirilen anket çalışmasının verileri SmartPLS istatistik analiz programı ile analiz edilmiştir. Hipotez testi için yapısal eşitlik modellemesinin kullanıldığı çalışma bulgularına göre, kaynak güvenilirliği, ilgilenim ve sosyal etki, Metaverse ile ilgili çevrim içi yorumlara karşı tutumu pozitif yönlü ve anlamlı olarak etkilemektedir. Tutum bulaşma etkisi bağlamında ise, çevrimiçi yorumlara karşı tutumunun, Metaverse'e karşı tutuma etkisi, elektronik ağızdan ağıza iletişimin benimsemesine kıyasla daha güçlüdür. Çalışma sonuçlarına göre, günümüzün en hızlı ve kolay ulaşılabilir bilgi kaynağı olan çevrim içi platformlardaki yorumların ve elektronik ağızdan ağıza iletişimin yeni teknolojilerin benimsenmesini etkilediği anlaşılmaktadır. Bu çalışmada bilgi benimseme, elektronik ağızdan ağıza iletişimi benimseme ve tutum bulaşma teorileri kapsamında Metaverse benimseme niyetini ölçen bir model geliştirilmiştir. Bu anlamda mevcut literatüre ve teoriye katkı sağlanmaktadır. Sektöre yönelik derinlemesine bir bakış sağlayan IPMA analizi sonuçlarında ise Metaverse'e karşı tutum ve çevrim içi yorumların etkisi, Metaverse'e karşı niyeti en fazla etkileyen faktörler olmuştur. Bu anlamda çalışmanın hem pratik hem de teorik açıdan literatüre katkı sağladığı söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The role and impact of digitalization through electronic communication tools in the adoption processes of new products, brands, and technologies is increasing day by day. The proliferation of social media has paved the way for the mutual/two-way transfer and dissemination of information. Today, innovative ideas or opinions about a product or service can be clearly expressed through websites or social media platforms. When consumers interact with such information, their perceptions of the relevant product or service are reinforced. The Metaverse, referred to as the future of the internet, has been announced through online platforms and has attracted considerable attention. Consumer comments and interactions have contributed to the spread of the concept, with the number of people searching for the term Metaverse increasing by 7,200% in 2021 alone. In this context, electronic word-of-mouth communication forms a basis for information transformation, but the actual impact of the information received may vary from person to person. This impact is also effective in the acceptance and adoption processes of new products. The response of individuals who obtain information about a new product or service through other people's comments or posts on online platforms is fundamentally dependent on three main factors. These are the individual's personal interest in the product, the reliability of the information source, and the social influence of the individual's exposure to environmental factors. The aim of this study is to explain the intention to adopt the Metaverse and electronic word-of-mouth communication within the framework of the information adoption model and attitude contagion theory. To this end, the data from a survey conducted with 800 volunteer participants were analyzed using the SmartPLS statistical analysis program. According to the findings of the study, which used structural equation modeling for hypothesis testing, source credibility, interest, and social influence positively and significantly affect attitudes toward online comments related to the Metaverse. In the context of attitude contagion, the effect of attitude toward online comments on attitude toward the Metaverse is stronger than the effect of electronic word-of-mouth communication. The study results indicate that comments on online platforms, which are today's fastest and most accessible source of information, and electronic word-of-mouth communication influence the adoption of new technologies. This study developed a model measuring Metaverse adoption intention within the scope of information adoption, electronic word-of-mouth communication adoption, and attitude contagion theories. In this sense, it contributes to the existing literature and theory. In the IPMA analysis results, which provide an in-depth look at the sector, attitude towards the Metaverse and the impact of online comments were the factors that most influenced the intention towards the Metaverse. In this sense, it can be said that the study contributes to the literature both practically and theoretically.