Cinsel suçlarda rıza
Consent in sexual offences
  1. Tez No: 981680
  2. Yazar: ALİ DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel saldırı suçu, Türk ceza hukuku, Sexual attack crime, Turkish criminal law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, ceza hukukunda rıza kavramı genel yönleriyle incelenmiş; özellikle cinsel suçlar bağlamında kavramın sınırları, geçerlilik şartları ve uygulamadaki sorunları ele alınmıştır. Çalışmanın temel amacı, yasal tanımı bulunmayan ve içeriği büyük ölçüde içtihatlara bırakılmış olan rıza kavramına sistematik bir açıklık kazandırmak ve uygulamadaki belirsizliklere çözüm önermektir. Tez üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, hukuka aykırılık ve hukuka uygunluk nedenleri teorik çerçevede ele alınmıştır. İkinci bölümde, rızanın tüm suç tipleri bakımından genel geçerlilik şartları tartışılmış; üçüncü bölümde ise cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar özelinde rıza kavramı detaylandırılmıştır. Üçüncü bölümde, cinsel saldırı suçuna ilişkin modeller ile rızanın oluşumunu etkileyen irade sakatlıkları, hile (özellikle evlenme vaadi) ve dinî duyguların istismarı güncel içtihatlar ışığında incelenmiştir. Ayrıca rıza ehliyeti bakımından sarhoşluk, bilinç kaybı ve akıl hastalığı gibi durumlar; suçun eşe karşı işlenmesi, ispat zorlukları ve hata hâli tartışılmıştır. Bölümün diğer yarısında ise çocuklara ilişkin meseleler ele alınmış; yaş sınırları, akran ilişkileri ve çocuk evlilikleri, cinsel suçlarda rıza tartışmalarının en hassas alanları olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis (Consent in Sexual Offences), the concept of consent in criminal law has been examined in its general aspects, with a particular focus on its scope, validity requirements, and practical challenges in the context of sexual offenses. The main aim of the study is to bring systematic clarity to the notion of consent—an institution not legally defined and largely shaped by judicial precedent—and to propose solutions for the uncertainties encountered in practice. The thesis consists of three main chapters. The first chapter addresses the concepts of unlawfulness and grounds for justification within a theoretical framework. The second chapter discusses the general conditions for the validity of consent with respect to all types of offenses. The third chapter elaborates on the notion of consent specifically in relation to crimes against sexual integrity. In the third chapter, models of sexual assault and the defects of consent affecting the validity of free will, as well as fraud (in particular the promise of marriage) and the abuse of religious beliefs and sentiments, were examined in light of recent case law. Furthermore, situations concerning the capacity to consent — such as intoxication, loss of consciousness, and mental illness — together with offences committed against a spouse, evidentiary difficulties, and mistakes were discussed. The latter part of the chapter addressed issues relating to children; in this context, age limits, peer relationships, and child marriages were evaluated as the most sensitive areas of the debate on consent in sexual offences.