Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda rıza kavramı
The concept of consent in crimes against sexual immunity
  1. Tez No: 654257
  2. Yazar: BÜŞRA ŞAHİNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNANÇ İŞTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel saldırı, Cinsel taciz, Cinsel istismar, İlgilinin rızası, Sexual assault, Sexual harassment, Sexual abuse, Consent of the person concerned
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlara, kanun koyucu tarafından 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 102.-105. maddeleri arasında yer verilmiştir. Rıza kavramı ise, kanun koyucu tarafından hukuka uygunluk nedeni olarak Türk Ceza Kanunu'nun(TCK) 26. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmekle birlikte, tipiklik unsuru olarak kanunda açıkça düzenlenmemiş olup, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda suçun oluşumu bakımından önem arz etmektedir. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda rıza, suçun varlığına etki edeceğinden bahisle tipiklik unsuru olarak değerlendirilmiş, bazı suçlarda da kanunda tipikliğe ilişkin bir düzenlemeye rastlanmadığından hukuka uygunluk nedeni olarak kabul edilerek TCK'nun 30. maddesinde düzenlenen hata hükümlerine göre farklılıklar doğurmuştur. Bu nedenle öncelikle rızanın tarihçesi ile hukuka uygunluk nedeni ve tipiklik unsuru olarak ayrımı yapılmış,“Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar”hakkında genel açıklamalara yer verilerek rızanın suç kapsamındaki konumu doktrin ve Yargıtay kararlarıyla açıklanmış ve son olarak rızada sınırın aşılması, hata, karşılaştırmalı hukukta rıza incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
For crimes against sexual immunity, by the legislator, the 102.-105th article of the Turkish Penal Code numbered 5237 is included among the articles. The concept of consent is regulated by the legislator in the second paragraph of Article 26 of the Turkish Penal Code (TCK) as a reason for compliance with the law, but it is not clearly regulated in the law as an element of typicality and is important in terms of the formation of crimes against sexual immunity. In crimes against sexual immunity, consent has been evaluated as an element of typicality, considering that it will affect the existence of the crime, and in some crimes, it is accepted as a reason for compliance with the law, since there is no regulation on typicality in the law, it has created differences according to the error provisions regulated in Article 30 of the TCK. For this reason, first of all, together with the history of consent, the distinction was made as the reason for compliance with the law and the element of typicality, the general explanations about“Crimes Against Sexual Immunity”and the position of consent within the scope of the crime were explained with the doctrine and the Supreme Court decisions, and finally, the exceeding of the consent limit, error, consent in comparative law was examined.