Cinsel suçlar ve rıza ilişkisinin toplumsal cinsiyet kavramı bağlamında değerlendirilmesi
Sexual offenses and consent relationship evaluation in the context of the concept of gender
  1. Tez No: 738615
  2. Yazar: ARZU HAZER GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN TOPUZKANAMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gender-based violence, sexual violence, consent
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu tez, cinsel suçlarda rıza kavramının toplumsal cinsiyet temelli şiddet bağlamında çeşitli hukuk düzenlerinde nasıl ele alındığını ve cinsel şiddetin önlenmesi ve cezalandırılması için nasıl ele alınması gerektiğini çeşitli ulusal ve uluslararası yargı kararları ışığında incelemektedir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, toplumsal cinsiyet bağlamında kavramsal bir tartışma gerçekleştirilmiş, toplumsal cinsiyet ve cinsiyet arasındaki ilişki, toplumsal cinsiyet düzeni, toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği kavramları incelenmiştir. İkinci bölümde, rıza kavramı ele alınmış, çeşitli hukuk düzenlerinde cinsellikte rızanın nasıl değerlendirildiği ve bu yaklaşımların toplumsal cinsiyet temelli şiddet konusunda nasıl bir anlam taşıdığı tartışılmıştır. Üçüncü bölümde ise cinsel şiddet ve rıza ilişkisine yönelik yaklaşımlar, Türkiye, Kanada ve İngiltere ulusal yargı kararları ile AİHM ve CEDAW Komitesi bireysel başvuru kararları bağlamında incelenmiştir. Anahtar Kelimler: Toplumsal cinsiyet temelli şiddet, cinsel şiddet, rıza.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how the concept of consent in sexual crimes is handled in various legal systems in the context of gender-based violence and how it should be addressed in order to prevent and punish sexual violence in the light of various national and international judicial decisions. The thesis consists of three parts. In the first part, a conceptual discussion is held in the context of gender, the relationship between sex and gender, gender order, gender-based violence and gender inequality are examined. In the second part, the concept of consent is discussed, how consent in sexuality is evaluated in various legal systems and what these approaches mean for gender-based violence are discussed. In the third part, approaches to the relationship between sexual violence and consent are examined in the context of national judicial decisions of Turkey, Canada and England, and individual application decisions of the ECHR and CEDAW Committee.