A UHF RFID-based system for real-time production monitoring and tag quality control in the textile industry
UHF RFID tabanlı gerçek zamanlı üretim takibi ve etiket kalite kontrolü: Tekstil endüstrisine yönelik bir yaklaşım
  1. Tez No: 981690
  2. Yazar: ÖGEDAY ALTUĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNDÜZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel otomasyon, Gerçek zamanlı izleme, Makine üretim endüstrisi, Nesnelerin interneti, RFID teknolojisi, Industrial automation, Real-time monitoring, Machine manufacturing industry, Internet of things, RFID tecnology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tekstil endüstrisinde, üretim süreci sırasında meydana gelen etiketleme hataları hem kalite kontrol hem de ürün izlenebilirliği açısından önemli zorluklar oluşturmaktadır. Bu çalışma, söz konusu sorunlara çözüm getirmek amacıyla gerçek zamanlı çalışan RFID tabanlı bir üretim takibi ve etiket kalite kontrol sistemi önermektedir. Geliştirilen sistemde, üretim hattına entegre edilmiş RFID okuyuculu gömülü cihazlar aracılığıyla ürünlere iliştirilen RFID etiketleri okunmakta ve elde edilen ürün kodu verileri MQTT protokolü üzerinden yerel bir sunucuya iletilmektedir. Sunucu, bu etiketleri merkezi veri tabanında sorgulayarak doğrulamakta ve ilgili cihaza anlık geri bildirim sağlamaktadır. Sistem tamamen yerel ağ üzerinde çalışmakta olup dış internet bağlantısına ihtiyaç duymadan, altyapı kısıtlı ortamlarda dahi kesintisiz şekilde işlevini sürdürebilmektedir. Bu mimari sayesinde üretim hattındaki tüm cihazlar sunucuyla senkron biçimde iletişim kurarak sistem bütünlüğü ve tutarlılığı sağlanmaktadır. Böylece her ürün için yalnızca tek bir etiketin kullanımı garanti altına alınmakta ve hatalı etiketler sistem dışı bırakılmaktadır. Ayrıca sistem, etiketin okunabilirliğini analiz ederek dikiş hatası, fiziksel deformasyon gibi kalite sorunlarını tespit etmekte ve operatöre geri bildirim yoluyla uyarı sağlamaktadır. Bu sayede, hatalı ürünler üretim tamamlanmadan önce ayıklanmakta; zaman kaybı azaltılmakta ve genel üretim güvenilirliği artırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the textile industry, labeling errors during the production process present significant challenges for both quality control and product traceability. This study proposes a real-time RFID-based production tracking and label quality control system to address these issues. In the developed system, RFID tags attached to products are read by embedded devices equipped with RFID readers integrated into the production lines. The captured product code data is transmitted to a local server via MQTT. The server verifies the tags by querying a central database and provides instant feedback to the corresponding device. The system runs entirely over a local network and does not require an external internet connection, ensuring uninterrupted functionality even in infrastructure limited environments. This architecture enables all devices on the production line to communicate synchronously with the server, maintaining system-wide consistency and integrity. In this way, the use of a single tag per product is ensured, and faulty tags are filtered out. Furthermore, the system evaluates tag readability to detect quality issues such as stitching errors, physical deformation and alerts the operator through feedback. As a result, defective products are identified and removed before production is completed, helping to reduce time loss, and improve overall production reliability.