Kolorektal kanserli hastalarda cerrahi sonrası karaciğer metastazı riskini belirleyen faktörlerin araştırılması
  1. Tez No: 981689
  2. Yazar: MİRAY MADEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ERDEM OKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal neoplazmlar, Colorectal neoplasms
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Dünya çapında kansere bağlı ölüm sıralamasında 2.sırada yer alan kolorektal kanserlerinin başlıca mortalite nedenlerinden biri karaciğer metastazıdır. Bu çalışmada tanı anında karaciğer metastazı olmayan ve küratif cerrahi uygulanan hastalarda 2 yıl içinde karaciğer metastazı gelişmesini ön görebilecek klinik, laboratuvar ve histopatolojik parametreleri değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya 2018-2023 yılları arasında kolorektal kanser tanısı konulup opere edilen hepatik ve ekstrahepatik metastazı olmayan 349 hasta dahil edildi. Hastalar, 2 yıl içinde karaciğer metastazı gelişenler (n=22) ve gelişmeyenler (n=327) olmak üzere iki gruba ayrılarak demografik verileri, tümör lokalizasyonu, patolojik evre, lenf nodu durumu, preoperatif CEA, Ca19-9 düzeyleri ve inflamatuar belirteçleri karşılaştırıldı. Bulgular: İki yıl içinde karaciğer metastazı gelişme oranı %6,3 olarak tespit edildi. Cinsiyet, neoadjuvan tedavi, nötrofil/lenfosit oranı, CRP/albumin oranı ve Ca19-9 düzeyi ile karaciğer metastazı gelişimi arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Ancak trombosit/lenfosit oranı (p=0,045), CEA düzeyi (p=0,048), tümörün sol lokalizasyonu (p=0,043), T evresinin yüksekliği (p=0,025) ve lenf nodu pozitifliğinin (p=0,033) karaciğer metastazı gelişimi ile ilişkisi anlamlı bulundu. Sol lokalizasyonlu tümörlerde sağ tarafa göre 5,5 kat daha fazla karaciğer metastazı gelişme riski, T4 evreli tümörlerde ise T1'e göre yaklaşık 8 kat artmış metastaz riski bulundu. Sonuç: Kolorektal kanserli hastalarda cerrahi öncesi kanda bakılan CEA düzeyi, trombosit/lenfosit oranı, tümörün sol lokalizasyonu, ileri T evresi ve lenf nodu pozitifliği karaciğer metastazı riskini öngörmede yol gösterici olabilir. Ancak klinik olarak uygulanabilir olması için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Colorectal cancer, which ranks second among cancer-related deaths worldwide, has liver metastasis as one of its major causes of mortality. In this study, we aimed to evaluate clinical, laboratory, and histopathological parameters that could predict the development of liver metastasis within two years in patients who had no liver metastasis at the time of diagnosis and underwent curative surgery. Methods: The study included 349 patients without hepatic or extrahepatic metastases who were diagnosed with colorectal cancer and underwent surgery between 2018 and 2023. The patients were divided into two groups: those who developed liver metastasis within two years (n=22) and those who did not (n=327). Demographic data, tumor localization, pathological stage, lymph node status, preoperative CEA and Ca19-9 levels, and inflammatory markers were compared between the groups. Results: The rate of liver metastasis within two years was found to be 6.3%. No significant association was found between the development of liver metastases and gender, neoadjuvant therapy, neutrophil/lymphocyte ratio, CRP/albumin ratio, or Ca19-9 level (p>0.05). However, platelet/lymphocyte ratio (p=0.045), CEA level (p=0.048), left-sided tumor location (p=0.043), higher T stage (p=0.025), and lymph node positivity (p=0.033) were significantly associated with the development of liver metastases. The risk of liver metastasis was 5.5 times higher in left-sided tumors compared to right-sided tumors, and the risk of metastasis was approximately 8 times higher in T4 tumors compared to T1. Conclusion: In colorectal cancer patients, preoperative CEA levels, platelet/lymphocyte ratio, leftsided tumor localization, advanced T stage, and lymph node positivity may serve as predictive markers for liver metastasis. However, more comprehensive studies are needed to be clinically applicable.