Elektromagnetik alanların nükleer magnetik rezonans uygulamaları
The Application of nuclear magnetic resonance of electromagnetic fields
- Tez No: 98172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM ORAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: NMR, MRI, Radyofrekans, Gradiyent sargılar, Spin, Alıcı-verici bobinler, Mıknatıslar, Relaksasyon zamanları, Mağnetik alanlar, NMR, MRI, Radyofrequency gradient coils, Spins, Rf transmitter-receiver coils, Magnets, Relaxation times, Magnetic fields in
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET ELEKTROMAĞNETİK ALANLARIN NÜKLEER MAĞNETİK REZONANS UYGULAMALARI ÇİNAL, Meliha Yüksek Lisans Tezi, Fizik Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Salim ORAK Şubat 2000, 101 sayfa Genel fiziksel kavramların en yoğun olarak kullanıldığı uygulama alam NMR görüntülemedir. Bu sebeple NMR kavramının ve teknolojisinin gelişimi fizik açısından ilgi çekicidir. Bu çalışmada öncelikle NMR uygulamaları için gerekli olan temel fiziksel kavramlar üzerinde durulmuştur. Daha sonra cihazın ayrıntıları incelenmiştir. Mesela esas mıknatıs ve seçimi, gradiyent alanlar, alıcı ve verici olarak kullanılar rf sargıları. NMR sinyallerinin görüntülenmesinden de bahsedilmiştir. Sonuç olarak NMR cihazının geliştirme kriterleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE APPLICATION OF NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE OF ELECTROMAGNETIC FIELDS ÇİNAL, Meliha M. Sc, Physics Education Dept. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Salim ORAK February 2000, 101 pages NMR imaging is an practical field in which general physics concepts are applied intensively. Thus, it is interesting, in the wiev of physics, the concept of NMR and its technological development. In this study, firstly, the essential physics concepts that are needed in NMR application are mentioned. Then on the details of NMR device are studied, for example the main magnet and its choice, the gradient fields, the transmitter and receiver rf coils etc. Imaging of NMR sisnals are also included. At the end, the criteria of development of NMR device are discussed.