Kuantlayıcı magnetik alanda enerji bandının non-parabolikliğinin termomagnetik olaylara etkisi
The Effects of non-parabolic energy bands to termomagnetic incidents in quantizing magnetic field
- Tez No: 98171
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN EMİNOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: N-E, Non-Parabolik Enerji, Kane Yaklaşımı, Elektron Gazı, InSb, Termomagnetik, Fonon, N-E, Non-Parapolic, Energy, Kane Approximation, Electron Gas, InSb, Thermomagnetic Phonon. m
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET KUANTLAYICI MAGNETİK ALANDA ENERJİ BANDININ NON-PARABOLÎKLİĞİNİN TERMOMAGNETİK OLAYLARA ETKİSİ KOÇMEN, Mehmet Ali Yüksek Lisans Tezi, Fizik Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ramazan F. EMİNOV Mayıs 2000, 51 sayfa Yarıiletkenlerin fiziksel özelliklerinin incelenmesinde en iyi yöntemlerden biri termomagnetik olaylar sayılır. Çünkü, bu olayları incelemekle, iletkenliğin fiziksel karakteri ve yük taşıyıcıların kristal örgüyle karşılıklı etkileşmesinin doğası hakkında değerli bilgiler elde etmek mümkündür. Termomagnetik olayların enerji spektrumuna '(e(k)) ve relaksasyon mekanizmasına x(£) kesin duyarlılığım hesaba katarak sunulan bu çalışmada, non-parabolik enerji bandlı yarıiletkenlerde elektronların optik fononlardan saçılmasında Nerntst-Ettinghaussen (N-E) olayı teorik olarak araştırılmıştır. Araştırma sırasında enerji bandının zayıf ve güçlü non-parabolikliği ayrıca göz önüne alınarak kuant limit değerlerinde non-parabolikliğin termomagnetik N-E katsayısına etkisi ve deneyle ölçülebilen bu katsayının magnetik alan şiddetine (H), elektron gazının konsantrasyonuna (n«.ı) ve sıcaklığa (T) bağlılıkları bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF NON-PARABOLİC ENERGY BANDS TO THERMOMAGNETİC INCIDENTS IN QUANTIZING MAGNETİC FİELD KOÇMEN, M.AIİ M. Sc, Physics Supervisor: Prof. Dr. Ramazan F. EMİNOV May 2000, 5 1 pages In the investigation of physical properties of semiconductors, one of the best methods that can be accepted is the research of the thermomagnetic effects. Because by researching that, it is possible to get some valuable knowledge about the character of conductivity and charge carriers interacting with the crystal lattices. On accounting of certain thermomagnetic susceptibility to the energy spectrum (e(k)) and the mechanism of relaxation T(£ ), in this study Nerntst -Ettinghaussen (N-E) effect has theoretically been researched in view of non-parabolic energy bands with semiconductors having scattered electrons by optical phonons. Furthermore during the study, considerning the weak and strong energy band of non-parabolicicty, in quant limit values, interaction between parabolic case has been found that N-E coefficient depended on the magnetic field (H) which is measurable experimentally, the concentration of electron gas (riei) and the temperature (T).